Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Comisia Juridică din Parlamentul European a respins candidatura Rovanei Plumb pentru preluarea funcției de comisar european pentru Transporturi, membrii comisiei considerând că împrumuturile pe care europarlametarul român le-a contractat pentru finanțarea campaniei electorale și care trebuie să fie, teoretic, acoperite de la bugetul de stat reprezintă un conflict de interese.

În zadar a încercat Rovana Plumb să le explice celor din Comisie că așa prevede legislația electorală românească, în acest moment, iar această practică este uzuală inclusiv pentru reprezentanții celorlalte partide parlamentare din România care au participat la alegerile europarlamentare, afirmă JURNALUL NAȚIONAL.

Comisia Juridică a Parlamentului European a dat joi două voturi împotriva Rovanei Plumb: mai întâi, în urma audierilor, Comisia Juridică i-a dat aviz negativ pentru funcţia de Comisar european pe Transporturi, din cauza lipsei de transparenţă din declaraţiile de avere şi a explicaţiilor neconvingătoare. DIGI24 afirmă că au fost 15 voturi pentru respingere, 6 voturi împotrivă şi două abţineri.

Ulterior, Comisia Juridică a supus la vot calea de urmat: o nouă audiere sau descalificarea din cursa pentru Comisia Europeană. Comisia Juridică a ales măsura cea mai dură: blocarea definitivă a Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european. Decizia a fost covârşitoare: 20 de voturi împotriva Rovanei Plumb şi zero pentru.

„E decizia cea mai dură posibil, care certifică descalificara Rovanei Plumb. Comisia Juridică a hotărât, practic, că nu mai e nevoie de a doua audiere, că lucrurile sunt clare: Rovana Plumb nu-şi poate asuma funcţia de comisar pe Transporturi din cauza lipsei de integritate“, susţin surse oficiale.

Rovana Plumb a spus în faţa Comisiei Juridice a Parlamentului European că banii cu care a finanţat campania electorală a PSD (800.000 de lei) au fost împrumutaţi de la o cunoştinţă din cercul de prieteni, susţin surse de la Bruxelles pentru ADEVĂRUL. Nu a fost convingătoare, mai ales după ce AEP a anunţat ieri că nu va restitui niciun leu cheltuit de PSD în campanie. Rovana Plumb mai are un împrumut dubios de 800.000 de euro.

În mod normal, Rovana Plumb trebuia să fie audiată săprtămâna viitoare de Comisia de Transporturi a Parlamentului European. Însă, fără un aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice, audierea nu mai poate avea loc, lucru confirmat şi de preşdintele Comisiei Juridice din PE, susține CURENTUL. Aşadar, Guvernul Dăncilă trebuie să vină cu o nouă propunere, care să respecte condiţiile de integritate.

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european, anunță COTIDIANUL.

Rovana Plumb a transmis, joi seară, că prevederi diferite au făcut să existe diferenţe între declaraţia financiară depusă la Bruxelles şi declaraţia de avere depusă în România. Plumb susţine că, până la această oră, nu a primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Azi am oferit colegilor europarlamentari din Comisia Juridică, aşa cum mi-au solicitat, clarificări suplimentare.
 
Prevederi diferite au făcut să existe diferenţe între declaraţia financiară conform codului de conduită al comisarilor depusă la Bruxelles şi declaraţia de avere depusă în România. Până la această oră nu am primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii mele”, a transmis, joi seară, Rovana Plumb.

Rovana Plumb insistă să fie audiată din nou în Comisia Juridică a Parlamentului European, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. În cazul în care Rovana Plumb va fi oficial respinsă, pe lista premierului se regăsesc câteva nume din partid, dar şi o propunere tehnocrată. PSD aşteaptă ca Dăncilă să se întoarcă sâmbătă din SUA.

ANTENA3 a prezentat și alte nume vehiculate în presă pentru postul de comisar european, după ce Rovana Plumb a fost respinsă. Pe această listă se află Viorica Dăncilă, Ramona Mănescu și Luminița Odobescu.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce ar trebui să facă Guvernul Dăncilă, după ce candidata României, Rovana Plumb, a fost respinsă în Parlamentul European? Să schimbe candidatul, să insiste cu Rovana Plumb sau să renunțe la postul de Comisar European?