Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În două manuale de Ştiinţele Naturii pentru clasa a IV-a, ambele ale aceleiaşi edituri, dar scrise de autori diferiţi, apare o eroare ştiinţifică importantă. În manuale, elevilor li se explică că mişcarea de revoluţie a Pământului, respectiv rotaţia în jurul Soarelui, determină formarea anotimpurilor. În realitatea, înclinarea axei Pământului este cea care determină formarea anotimpurilor.

Manualul de Ştiinţe ale Naturii pentru clasa a IV-a al Editurii Aramis, aprobat de Ministerul Educaţiei şi scris de autorii Dumitra Radu şi Mihaela-Ada Radu, îi învaţă pe elevi că mişcarea Pământului în jurul Soarelui determină formarea anotimpurilor. În sprijinul acestor informaţii vin mai multe imagini, atrage atenţia Edupedu.ro. Acesta este pasajul din manual, pagina 12: „Pământul face o rotaţie completă şi în jurul Soarelui în 365 de zile şi 6 ore, adică un an. Mişcarea Pământului în jurul Soarelui se desfăşoară pe o orbită ovală, ceea ce face ca, în unele perioade ale anului, Pământul să fie mai aproape de Soare (vara), iar în alte perioade să fie mai departe (iarna). În perioadele de trecere între iarnă şi vară şi între vară şi iarnă se formează celelalte anotimpuri (primăvara, respectiv toamna). În zona în care se află ţara noastră, vremea suferă modificări în funcţie de fiecare anotimp.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.