Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Numărul executărilor silite și al evacuărilor debitorilor din case s-ar putea reduce drastic. Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, judecătorii vor fi obligați să analizeze clauzele abuzive ale contractelor executorii, iar în cazul deciziei de evacuare, debitorul va avea dreptul de de rămâne în casă pe o perioadă de un an de zile.

Proiectul de lege privind protecția consumatorilor contra executărilor silite abuzive aduce reglementări care lovesc direct în activitatea firmelor de recuperări creanțe, care au cunoscut o dezvoltare importantă în ultimii ani. ”Facilitățile executării silite create de lege în favoarea creditorului și piedicile puse debitorului în calea acțiunilor directe de contestare a admisibilității sau a temeiniciei executării silite au determinat crearea unei piețe a colectorilor de creanțe care, subrogându-se în drepturile creditorilor profesioniști pentru care legea a creat facilitatea considerării ca titlu executoriu a contractului în el însuși, își pot permite să cumpere vaste portofolii de creanțe cu discount-uri mari și să preseze debitorii să achite mari părți din valoarea nominală a creanțelor de care cedenții lor s-au dezinteresat la momentul cesiunii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Totodată, în motivarea proiectului se stipulează că un debitor supra-îndatorat, așa cum este consumatorul supus unei executări silite, nu dispune nici de timp, nici de finanțarea necesară costurilor legale ale contestației la executare, iar legea internă nu permite analiza caracterului abuziv al unor clauze din contractul-titlu executoriu.

Integral pe NaţionalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.