Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Gazele autohtone costă de două ori mai mult decât cele de pe piața internațională. Totul de trage de la OUG 114 care a încercat să rezolve o problemă, dar a creat alte o sută.

Preţul gazelor româneşti, conform Bursei Române de Mărfuri, a ajuns în luna august la 106,8 lei pe MWh, în timp ce gazele tranzacţionate la Viena s-au ieftinit până la 56,2 de lei pe Mwh. De la începutul anului, preţul gazelor autohtone a fost în creştere, în timp ce indicele de la bursa din Viena a scăzut constant. În România, însă, piaţa a fost dată peste cap de OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani. Aceasta deşi piaţa fusese complet liberalizată încă din 2017. Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă, destinate consumatorilor industriali. Însă, la capătul lanțului ne aflăm tot noi, toți românii, care vom plăti costurile, chiar dacă pentru omul de rând facturile sunt deocamdată plafonate, deoarece importurile şi preţurile mari la gaze scumpesc toate produsele şi serviciile. Sau, ca să-l cităm pe Mircea Coșea, Ordonanța 114 a încercat să rezolve o problemă, dar a creat alte o sută.

Integral pe Evenimentul Zilei