Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Demisiile care au avut loc la Camera Deputaților la nivelul grupului parlamentar al ALDE schimbă datele problemei cu privire la remanierea guvernamentală, deoarece trei dintre cei cinci demisionari sunt reprezentanții partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu care au acceptat propunerile premierului Viorica Dăncilă de a ocupa funcții ministeriale în cadrul Guvernului PSD.

Curtea Constituțională a obligat, ieri, PSD să vină în faţa parlamentarilor şi să ceară votul necesar pentru restructurarea guvernului în urma schimbării structurii politice. Prin aceeaşi decizie, preşedintele este la rândul său obligat să numească miniştri interimari şi să motiveze refuzul nominalizării miniştrilor plini propuşi iniţial de premier, anunță NAȚIONAL.

Dar, remarcă ADEVĂRUL, asta nu afectează în nici un fel fondul problemei şi anume votul de încredere pe care Guvernul trebuie să-l solicite în Parlament. Ceea ce produce complicaţii pentru PSD în tentativa de a supravieţui la Palatul Victoria. Singura posibilitate constituțională pe care premierul o are la îndemână pentru remanierea Executivului și pentru acoperirea posturilor ministeriale vacante rămâne prezentarea în fața Parlamentului, pentru un nou vot de încredere. Nu vorbim despre numirea unor miniștri interimari, ci despre numirea unor miniștri plini. Întrucât, noua situație ivită arată clar că s-a schimbat componența politică a guvernului propus spre numire.

Iar Guvernul va merge în Parlament pentru remaniere, a anunțat, miercuri seara, premierul Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD, la ANTENA3. „Am văzut că a apărut în spaţiul public faptul că CCR ne obligă să mergem în Parlament. Nu am văzut acest lucru precizat de către Curtea Constituţională. Dar, desigur, aşa cum am menţionat, vom merge în Parlament nu când ne spun alţii, ci atunci când vom considera că este oportun, în cele 45 de zile pe care le vom avea la dispoziţie. (...)

Concluzia Comitetului Executiv Naţional a fost că vom merge în Parlament pentru remaniere. Nu am stabilit încă data, dar nu vom aştepta foarte mult timp. Aşteptăm moţiunea de cenzură. Este atributul Opoziţiei de a depune moţiune de cenzură. Voi merge şi am convingerea că vor fi foarte mulţi oameni responsabili care nu vor vota moţiunea", a spus, citată de ROMÂNIA LIBERĂ, Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Aritmetica votului din Parlament s-a schimbat dramatic de săptămâna trecută, iar PSD mai are nevoie, teoretic,  doar de trei voturi pentru a-și asigura majoritatea în ambele Camere. O majoritate fragilă, în care doar un singur vot va face diferența, în cazul în care social-democrații vor reuși să supraviețuiască acestei toamne politice.

Viorica Dăncilă a venit și cu o ofertă de nerefuzată a Vioricăi Dăncilă pentru puciștii din ALDE: Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat că le va propune membrilor ALDE care sprijină guvernul să candideze pe liste comune cu PSD-ul la alegerile parlamentare din 2020. DIGI24 notează că oferta prim-ministrului vine și în condiţiile în care există şanse ca moţiunea de cenzură depusă de opoziţie să dărâme guvernul.

PNL a luat decizia de a depune moțiunea de cenzură săptămâna viitoare, pe 27 septembrie. Liberalii ar fi strâns semnături de la USR, PMP, UDMR, Pro România și de la o parte din minoritățile naționale, în total 210 semnături.

La Camera Deputaților, există cinci voturi din partea membrilor ALDE care au demisionat, luni, din grupul parlamentar, susține JURNALUL NAȚIONAL. Este vorba despre cei trei miniștri propuși de Dăncilă - Ștefan Alexandru Băișanu, Ion Cupă și Grațiela Gavrilescu -, la care se adaugă deputații Mihai Niță și Marian Cucșa. Iar aceștia susțin că alți opt membri ALDE din Camera Deputaților le vor urma exemplul și că, împreună, vor constitui un alt grup parlamentar. Grup care va susține continuarea guvernării.

Un calcul simplu, arată că, în această ipoteză, Guvernul Dăncilă are asigurate, până acum, 220 de voturi. Iar, tot pe surse, 10 din cei 17 parlamentari ai Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților vot vota alături de PSD. În total, 230 de voturi din 233 necesare.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.