Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Se fac schimbări majore în ceea ce privește sistemul judiciar din România. Ministrul Ana Birchall a anunțat ce se va întampla în Ministerul de Justiție, și ce modificări vor avea loc. Concluziile preliminare iau o întorsătură neașteptată.

Grupul interministerial coordonat de minister a ajuns la concluzii preliminare referitoare la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie precizând că ”sunt două concluzii şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii“, a anunțat Ana Birchall, citată de CAPITAL. „Am încercat să aducem la aceeaşi masă, ca şi puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât şi a asociaţiilor profesionale şi această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia şi alte recomandări”, a declarat Ana Birchall, la sediul CSM.

Nu este pentru prima dată când Ana Birchall insinuează că SIIJ nu trebuie să existe, acesta fiind, pare-se, și motivul real pentr care, în cursul lunii august, premierul Viorica Dăncilă a intenționat remanierea ei și înlocuirea cu judecătoarea Dana Gârbovan, susține JURNALUL NAȚIONAL. Ulterior, Dăncilă a renunțat să o mai schimbe pe Birchall.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a reușit nici din a cincea încercare validarea Adinei Florea la șefia Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). 10 dintre membrii CSM au votat pentru amânarea validării, iar 9 pentru dezbaterea cauzei. ANTENA3 amintește că este pentru a cincea oară când membrii plenului CSM nu reușesc validarea concursului pentru conducerea Secției, după ce precedentele patru ședinte au fost boicotate.

În aceste condiții, fostul secretar general al PSD Codrin Ștefănescu afirmă că ministrul Justiției Ana Birchall nu vorbește în numele PSD și că aceasta are o altă agendă decât cea a partidului, anunță COTIDIANUL. „Să știți că doamna Birchall de la jusțitie nu vorbește în numele PSD! Agenda ei de lucru nu are nicio legătură cu cea a partidului. Și nici cu voturile a milioane de români care încă mai speră ca PSD să facă dreptate! Și sper ca toată lumea să înțeleagă asta!”, a scris Ștefănescu, pe Facebook.

La rândul său, deputatul PSD Cătălin Rădulescu solicită CEx-ului PSD de miercuri demiterea Anei Birchall din funcția de ministru al Justiției sau excluderea acesteia din partid. „Mitralieră” o acuză pe Ana Birchall că susține abuzurile din justiție și că „își bate joc de voturile date PSD de milioane de români” și „de lupta magistraților pentru stoparea abuzurilor”.

Pe de altă parte, deputatul PSD Liviu Pleșoianu dă vina pe premierul Viorica Dăncilă, după ultimele anunțuri ale ministrului Justiției Ana Birchall, anunță NAȚIONAL. Acesta spune că Dăncilă a propus-o ca ministru pe Birchall, „ca atare, situația în care ne aflăm i se datorează”.

„Nu, Birchall nu e un „cal troian”! Un „cal troian” e un dar otrăvit, e ceva la care nu te aștepți. În ce o privește pe Birchall, totul era însă cât se poate de limpede, de ani, nu de zile! Despre ce face chiar acum Birchall am vorbit PUBLIC imediat ce am aflat că va fi propusă de Dăncilă#2 pentru portofoliul Justiției. Cu toate acestea, doamna Dăncilă#2 a propus-o… Ca atare, situația în care ne aflăm i se datorează!”, a scris Pleșoianu pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, marţi, în plenul CSM, ministrului Justiţiei, Ana Birchall, să precizeze dacă a agreat în vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentanţii altui stat asupra unei ”foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România, anunță GÂNDUL. Consiliul Superior al Magistraturii a suplimentat, marţi, ordinea de zi şi a dezbătut o solicitare transmisă de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), care cere CSM să se pronunţe asupra oportunităţii ”foii de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România.