Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

ALDE este la un pas de dispariţie în Parlament, la doar trei săptămâni după ce a ieşit de la guvernare. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a rămas fără grup parlamentar și la Camera Deputaților, după ce grupul de la Senat s-a desființat.

După decizia de excludere din partid a celor trei deputați ALDE care au acceptat propunerea Vioricăi Dăncilă de a fi nominalizați pentru funcții guvernamentale, alți doi deputați au demisionat din grupul partidului de la Camera Deputaților. În total, grupul pierde cinci parlamentari și se va desființa. Și la Senat partidul este în aceeași situație, după înlăturarea lui Teodor Meleșcanu și trecerea lui Daniel Zamfir ca senator afiliat al PSD, anunță ANTENA3.

Cinci deputați din partidul lui Tăriceanu au demisionat din grupul ALDE de la Cameră. Este vorba despre Ion Cupă, Alexandru Băișanu, Grațiela Gavrilescu, Mihai Niță și Marian Cucșa. Aceștia și-au înregistrat demisiile la Biroul Permanent urmând ca acestea să fie anunțate miercuri în plen. HOTNEWS amintește că trei dintre aceștia fuseseră excluși vineri într-o ședință ad-hoc a conducerii ALDE, respectiv Gavrilescu, Băișanu și Cupă.

Prin aceste demisii, ALDE nu mai are numărul suficient de membri pentru a beneficia de un grup parlamentar la Camera Deputaților. Până la aceste demisii, grupul ALDE de la Cameră avea 19 membri, dintre care doar 14 aleși pe lista partidului. Conform regulamentului, un grup parlamentar se poate înființa și funcționa dacă are în componență minimum 10 membri aleși pe lista aceluiași partid. Ion Cupă, Alexandru Băișanu și Grațiela Gavrilescu sunt deputați și au fost excluși din partid.

Marian Cucșa a declarat că și-a depus demisia din grupul ALDE din Camera Deputaților la Biroul permanent al forului legislativ. De asemenea, acesta a spus, citat de COTIDIANUL, că Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu, Ion Cupă și Mihai Niţă și-au depus demisiile din grupul ALDE. Astfel, grupul nu mai există deoarece doar nouă din cei 14 rămași au fost aleși pe listele ALDE.

Deputatul Ion Cupă, președintele ALDE Dolj, a anunțat pe pagina sa de facebook că el împreună cu patru colegi, deputați care au fost membri ALDE,  își vor desfășura activitatea ca parlamentari neafiliați, notează EVENIMENTUL ZILEI.

ALDE Dolj a transmis luni că, din cauza ultimelor decizii politice nedemocratice şi antiliberale, preşedintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a generat desfiinţarea grupului deputaţilor ALDE, anunță GÂNDUL. „Prin modul nedemocratic şi antiliberal în care a luat ultimele decizii politice, domnul Tăriceanu a generat desfiinţarea grupului parlamentar ALDE şi la Camera Deputaţilor.

După ce anunțase încă de zilele trecute că se va adresa justiției, ca urmare a deciziei conducerii ALDE de a-l înlătura din partid, pe fondul alegerii în fruntea Senatului, cu susținerea PSD, nu și a formațiunii lui Tăriceanu, al doilea om în stat a dat, luni, câteva detalii despre acest demers. „În cursul zilei de azi (luni-n.n) va fi prezentată” acțiunea în instanță, a precizat politicianul, aflat la Parlament.

De altfel, Teodor Meleșcanu a catalogat recent intenția anunțată de la vârful ALDE – partid din care a făcut parte din ianuarie 2016 – drept o acțiune “perfect ilegală”, drept urmare a subliniat că o va ataca în justiție, amintește NAȚIONAL.

De cealaltă parte, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, s-a arătat convins luni seară că premierul Viorica Dăncilă nu va reuşi să „destructureze” partidul pe care îl conduce, chiar dacă a atras de partea sa câteva „cozi de topor” din tabăra sa, avertizând că nu cedează la șantaj, anunță COTIDIANUL. „Sunt trei organizaţii care văd că sunt rebele şi nu vor să recunoască decizia forului statutar. E organizaţia de la Prahova, condusă de doamna Gavrilescu, de la Dolj, unde a fost colegul nostru Cupă, care nu cred că a vorbit vreodată în Parlament. (…) Mai este organizaţia de Timiş, care am văzut că ne-a făcut o adresă, care, practic, contestă deciziile Delegaţiei Permanente.
 
(…) Destructurarea partidului este obiectivul doamnei Dăncilă şi a cozilor de topor din ALDE, Meleşcanu, Gavrilescu, Cupă şi Băişanu. Dar nu vor reuşi. (…) Nu îmi face plăcere că avem o pierdere, o hemoragie, dar asta este. După cum vedeţi, nu mi-e teamă. (…) Să nu creadă că cedez la şantaj. Dacă vor să facă şantaj cu mine, o să aibă exact poziţia contrară. (…) Eu nu văd Guvernul Dăncilă dincolo de 31 decembrie în funcţiune”, a declarat Tăriceanu, la Realitatea TV.

Tăriceanu a mai afirmat că din totalul de 47 de organizații ale ALDE doar opt au transmis că există o colaborare bună cu PSD. Liderul ALDE a precizat că probemele în coaliție erau mai demult, PSD încercând să înlăture oamenii partidului din administrație pentru a pune social-democrați în loc.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, citat de ADEVĂRUL, spune că premierul Viorica Dăncilă încearcă să evite să meargă în Parlament şi între timp „cumpără, pe unii, la bucată, cum s-a întâmplat şi la noi, din păcate, cu Meleşcanu, cu Gavrilescu, cu Cupă, cu Băişanu“. „Îi mituieşte, le oferă câte ceva, domnul Meleşcanu deja şi-a primit arginţii, da, a luat, a împuşcat postul de preşedinte al Senatului“, afirmă Tăriceanu.

Odată cu eliminarea lui Meleșcanu din ALDE, partidul lui Tăriceanu a pierdut și grupul parlamentar din Senat, deoarece, potrivit regulamentului, este nevoie de șapte parlamentari pentru a forma un astfel de grup, iar prin plecarea lui Meleșcanu au mai rămas șase, afirmă DIGI24. Biroul Politic Executiv al ALDE a decis, vineri, validarea excluderii lui Teodor Meleşcanu şi celor trei membri ai partidului care au acceptat să fie propuşi miniştri în Guvern.

PSD i-a oferit funcţia de președinte al Senatului lui Teodor Meleșcanu în speranţa că acesta va atrage de partea social-democraţilor mai mulţi nemulţumiţi din ALDE, care să asigure votul de încredere al Cabinetului Dăncilă. Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că va reuși Teodor Meleșcanu să atragă și alți parlamentari ALDE către PSD?


Comentarii

Kuminecaturile Bucilor Gemene, sodomitul de serviciu al PSD Frumos barbat...

17 septembrie 2019 19:52

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.