Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Senatul a adoptat tacit, luni, proiectul de lege al USR privind exercitarea votului electronic la distanţă.

„Actualul sistem electoral din România, prin construcţia sa, îngrădeşte drepturile unor categorii de alegători, prezenta propunere legislativă pentru votul electronic la distanţă este o alternativă modernă care îşi propune să îi mine aceste puncte slabe ale votului clasic şi să le ofere cetăţenilor români o modalitate sigură şi rapidă de a-şi exprima opţiunile în cadrul al ideilor”, prevede expunerea de motive a proiectului adoptat tacit de Senat.

„O primă problemă identificată de noi este aceea că, dat fiind faptul că peste trei milioane de români sunt plecaţi la muncă sau la studii în străinătate, deplasarea în alte localităţi unde se află consulate/ambasade pentru a vota poate fi de cele mai multe ori costisitoare, dacă nu chiar imposibilă. Pe lângă faptul că statul român trebuie să cheltuiască în plus pentru a asigura funcţionarea acestor secţii de votare la standardele celor din ţară, şi cetăţenii români trebuie să investească timp şi bani pentru deplasarea la reprezentanţele consulare pentru a-şi exercita un drept fundamental”, mai arată sursa citată.

Votul electronic este valabil în cazul mai multor timpuri de alegeri, atât pentru românii cu domiciliul în ţară, cât şi în străinătate.

Integral pe România Liberă