Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După ce și-a anunțat, cu surle și trâmbițe, demisia din funcția de președinte al Senatului și ieșirea ALDE de la guvernare, cu scopul declarat de a dărâma Guvernul Dăncilă, „creatorul“ ALDE Călin Popescu Tăriceanu este pe punctul de a pierde și partidul. Mai mulți membri ALDE s-au reîntors în Guvernul Dăncilă iar revolta crește în interiorul partidului.

După ce marți Teodor Meleșcanu i-a luat oficial locul lui Călin Popescu Tăriceanu în fruntea Senatului, ieri, trădarea în interiorul ALDE s-a extins. Premierul Dăncilă a nominalizat reprezentanţi ALDE pentru portofoliile vacante din guvern, anunță ANTENA3. „Am luat decizia de a nominaliza reprezentanți al ALDE pentru cele trei portofolii vacante. Voi transmite către președintele României următoarele nominalizări: pentru portofoliul Mediului și viceprim-ministru Grațiela Gavrilescu, pentru portofoliul Energiei, domnului Ion Cupă, pentru portofoliul Relației cu Parlamentul, domnul Ștefan Băișanu.”, a spus Dăncilă.

De asemenea, precizează ROMÂNIA LIBERĂ, Dăncilă i-a nominalizat pe Camelia Gavrilă - Ministerul Educației, Dan Chirilă - Ministerul de Interne, Dan Matei (consilierul lui Dăncilă) - vicepremier pentru probleme economice.  Propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă pentru portofoliile de miniştri au ajuns la Palatul Cotroceni, informează surse oficiale.

Imediat, președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a reacționat și a declarat că toți cei nominalizați au acceptat propunerea „ca persoană individuală” și nu în calitate de membri ai ALDE, precizînd că cei trei disidenți din ALDE care au acceptat să fie propuși miniștri în cabinetul Vioricăi Dăncilă „sunt decăzuți din calittea de membri ALDE cu efect imediat”, anunță DIGI24. Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că Delegația Permanentă a ALDE se va întruni, luni, pentru a formaliza deciziile de excludere a membrilor ALDE care au acceptat să fie propuși în Guvern de către premierul Viorica Dăncilă.

O revoltă a pornit și în organizațiile locale ALDE. Biroul politic ALDE Prahova a adoptat o rezoluție prin care susţine obţinerea unui nou mandat de viceprim-ministru și ministru de către Graţiela Gavrilescu. Aceeași filială își exprimă dezacordul față de excluderea din ALDE a lui Teodor Meleșcanu. Gavrilescu este președintele ALDE Prhova din 2015 iar Teodor Meleșcanu este senator de Prahova, precizează EVENIMENTUL ZILEI.

Totodată, ALDE Prahova le cere Graţielei Gavrilescu și lui Teodor Meleșcanu să susțină continuarea proiectelor inițiate, împreună cu PSD, în cadrul guvernării. Totodată, membrii BPT ALDE Prahova fac apel către toate filialele din țară și către conducerea centrală a partidului să solicite și să inițieze demersurile statutare necesare pentru convocarea Congresului ALDE.

Și Alexandru Băişanu, propus de premier pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a anunţat că mai mulți membri ai ALDE vor cere Congres, deoarece oamenii din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu „au dus partidul în gard“ şi trebuie să facă un pas în spate, anunță GÂNDUL.  Acesta a explicat că nu a fost consultat cu privire la alianța cu Pro România, iar o lovitură pentru mulți din partid a fost anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu că renunță la candidatura pentru prezidențiale și propune susținerea lui Mircea Diaconu, ca prezidențiabil independent.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat miercuri în plenul Senatului că Teodor Meleşcanu nu mai este membru al acestui partid, grupul senatorial se desfiinţează şi „se configurează" un grup mixt, anunță AGERPRES. „Urmare a alegerii domnului Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, în baza deciziei statutare din forurile ALDE, domnul Meleşcanu îşi pierde de drept calitatea de membru ALDE şi membru în grupul senatorial. Am făcut o adresă pe care am depus-o la biroul preşedintelui", a afirmat miercuri, în plen, Tăriceanu.

Meleşcanu l-a ironizat pe liderul ALDE, amintindu-i că şi el a fost ales de două ori de PSD în funcţia de preşedinte al Senatului. Referitor la excluderea sa din partid, îl Meleşcanu l-a întrebat ironic care este proiectul ALDE, şi dacă, în cazul în care acest proiect ar exista şi membrii ALDE n-ar fi de acord, va „da afară partidul din partid”, afirmă ADEVĂRUL.

„Două întrebări aș avea la ține dragă Călin: care este proiectul ALDE? (spune câteva cuvinte despre acesta poporului și membrilor ALDE care te-au ales) P.S.2: În cazul în care acest proiect ar există și membrii ALDE n-ar fi de acord, vei da afară partidul din partid?”, a conchis Teodor Meleșecanu.

Totuși, Teodor Meleșcanu, după ce a votat ieșirea ALDE de la guvernare, a rămas la guvernare, devenind și președinte al Senatului. ALDE l-a exclus și operațiunea PSD de a mima o guvernare cu ALDE continuă, constată COTIDIANUL. Preluarea peste noapte a unor membri ALDE, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat și partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu ar fi în continuare la guvernare complică lucrurile. Și-i trage pe toți în întunericul îndoielilor.

PSD i-a oferit funcţia lui Meleșcanu în speranţa că acesta va atrage de partea social-democraţilor mai mulţi nemulţumiţi din ALDE, care să asigure votul de încredere al Cabinetului Dăncilă. Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că va reuși Teodor Meleșcanu să atragă și alți parlamentari ALDE către PSD?