Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

INS a dat , ieri, publicității mai multe detalii despre rata inflației. Conform instituției, prețurile unor alimente sau mărfuri au scăzut, altele au crescut. Datele artă că inflația a scăzut la 3,9% în august, după 4,1% în iulie, pe fondul scumpirii alimentelor cu 5%, faţă de 5,1% în iulie, a serviciilor cu 4,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 2,9%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,1%. Inflaţia lunară a ajuns în august la 0,06%, după ce alimentele s-au ieftinit cu 0,3%, în timp ce prețurile serviciilor şi mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,2%. De la începutul anului, cele mai mari creşteri preţ au fost înregistrate la citrice (22,8%), cartofi (16,7%), şi fructe proaspete (5,8%), în timp ce ouăle s-au ieftinit cu aproape 6,6%, iar gazele cu 4,93%. Carnea de porc s-a scumpit cu aproape 5%, cea de vită cu 3,28%, de pasăre cu 2,33%, iar preparatele din carne cu 3,07%. Prețul combustibililor s-a majorat cu 4,64%, iar serviciile de apă, canal și salubritate cu 5,71%.

Integral pe Naţional