Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) au anunțat retragerea din România a sistemului mobil anti-rachetă THAAD (Teminal High Altitude Area Defense), unul dintre cele mai performante echipamente militare de acest tip.

Sistemul THAAD, unul dintre cele șapte aflate în dotarea Forțelor Terestre americane din Germania, fusese instalat în incinta bazei antirachetă de la Deveselu în primăvara acestui an, iar Statele Unite precizau, la acel moment, că prezența lui în România este necesară pe timpul în care instalațiile antirachetă AEGIS de la Deveselu vor fi supuse unui proces de „update planificat”.

“La cererea NATO, secretarul Apărării a aprobat instalarea în România, în această vară, a unui sistem THAAD, în sprijinul apărării antibalistice a NATO”, anunța, la începutul lunii aprilie 2019, Comandamentul trupelor americane din Europa.

„Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia", a informat, imediat după aceea, Ministerul român al Apărării.

La data de 9 august 2019, SUA au comunicat că acest proces de „mentenanță și upgrade” al sistemului AEGIS de la Deveselu a durat trei luni și s-a finalizat cu succes.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.