Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Social democrații s-au reunit luni, la sediul din Kiselef pentru a decide strategia pe următoarea perioadă în contextul în care PSD nu mai are majoritate în Parlament, iar activitatea Guvernului este blocată. În interiorul PSD părerile sunt împărțite când vine vorba despre soluțiile care ar trebui adoptate, constată CAPITAL. Președintele PSD, Viorica Dăncilă intenționează să vină în Parlament și să ceară votul de încredere pentru Guvern însă o parte dintre liderii locali pledează pentru o amânare până după dezbaterea moțiunii de cenzură.

Comitetul Executiv al PSD a decis, luni seară, restructurarea Guvernului, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Senatorul PSD Paul Stănescu spune că dacă restructurarea Guvernului nu va trece de votul Parlamentului, atunci Executivul rămâne în actuala formulă. Stănescu a declarat luni, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că PSD poartă negocieri cu parlamentari pentru a trece restructurarea Guvernului.

“Facem calcule. Se discută cu foarte mulţi parlamentari şi e posibil. Sigur nu putem fi siguri niciodată de un anumit lucru, dar e posibil”, a spus senatorul PSD. Întrebat ce se va întâmpla dacă restructurarea nu trece de Parlament, Stănescu a spus: “Dacă restructurarea va pica la vot, Guvernul va rămâne în forma actuală şi sigur atunci ne aşteptăm la moţiunea de cenzură, asta e tot. După cum spune şeful opoziţiei Orban sigur ne aşteptăm la moţiune de cenzură”.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunțat, la rândul său, că se va merge în Parlament pentru a cere un vot privind restructurarea Guvernului, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Acesta a ținut să precizeze că în cazul în care acesta nu va fi favorabil, atunci Executivul va veni cu o altă variantă, până în momentul în care se va obține un vot favorabil.

„Vom merge saptamana viitoare în Parlament să cerem votul pentru guvern. E prea mult spus un „vot de încredere pentru guvern”. Este un vot de calibrare si validare pentru o nouă variantă a Cabinetului. Dacă nu trece, venim cu altă variantă până convingem Parlamentul că țara trebuie totuși să fie guvernată“!

Practic, în ședința CEx PSD, liderii partidului au decis, la propunerea premierului, ca săptămâna viitoare Guvernul să vină în Parlament pentru un vot după schimbarea compoziței politice. Conform mai multor surse participante la ședință, partidul a votat în unanimitate pentru restructurarea Cabinetului și reducerea numărului de ministere la 19. Însă, remarcă DIGI24, imediat după ședință, Viorica Dăncilă a spus că încă nu s-a decis dacă va fi o remaniere sau o restructurare și că „va consulta juriștii” pentru a afla de câte voturi are nevoie.

„Prima dată cred că este important să decidem dacă vrem restructurare sau remaniere. Am vorbit în eventualitatea în care mergem pe restructurare vom merge pe 19 ministere și premierul. Dacă mergem pe remaniere trebuie să vorbim cu deputații și senatorii. Depinde decizia CEx și de discuțiile pe care le vom avea cu deputații și senatorii. Vom vedea. Mă voi consulta cu juriștii și voi vedea care este situația”, a spus Viorica Dăncilă, citată de COTIDIANUL.

Reducerea numărului de ministere, aşadar restructurare, este o procedură care trebuie validată de Parlament prin majoritate calificată (50%+1 din numărul total de parlamentari). Numai că juriştii PSD au venit cu o altă găselniţă: înlocuirea miniştrilor ALDE cu miniştri PSD şi un vot în Parlament care ar implica doar o majoritate simplă (50%+1 din cei prezenţi).

Ştiind că restructurarea are şanse infime de reuşită, la finalul şedinţei CEX, juriştii partidului au discutat separat cu Viorica Dăncilă şi i-au propus o altă variantă: remanierea votată în Parlament de o majoritate simplă (50%+1 din numărul parlamentarilor prezenţi). Dăncilă a fost bulversată de idee şi a mai cerut timp de gândire, susţin sursele citate de ADEVĂRUL.

Propunerea de remaniere prin majoritate simplă le oferă o speranţă social-democraţilor, căci nu mai trebuie să strângă din start 233 de voturi (ca în cazul restructurării). În cazul majorităţii simple, fiecare absenţă a Opoziţie de la şedinţa plenului reunit ar avantaja PSD. Aşadar, ar fi mult mai uşor de negociat cu parlamentari de la ProRomânia, UDMR sau ALDE, care nu ar trebui să voteze cu PSD, ci doar să lipsească din plen.