Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ultimele sondaje demonstrează că „scorul” obținut la viitoarele alegeri prezidențiale nu este absolut deloc „bătut în cuie”. Din contră, în sondaje candidații urcă și coboară în continuare, ceea ce arată că surprizele pot apărea oricând. Așa cum arată și ultimul sondaj IMAS, prezentat de ANTENA3, în care  Klaus Iohannis ar obține 44,6%, Dan Barna, 17,3%, Viorica Dăncilă, 8.4%. Sondajul a fost realizat în perioada 5-28.08, motiv pentru care Mircea Diaconu nu a fost măsurat.

Potrivit unui sondaj „verifield“, Klaus Iohannis ar obține la alegeri 43%, Dan Barna, 15%, Viorica Dăncilă, 18%, Mircea Diaconu, 14%. Sondajul a fost realizat între 26-30.08. Potrivit Sociopol, Klaus Iohannis ar obține 45%, Dan Barna, 14%, Viorica Dăncilă, 17%, Mircea Diaconu, 14%. Cercetarea sociologică a fost realizată între 19-31.08, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Teodor Meleșcanu l-a criticat pe Călin Popescu Tăriceanu pentru faptul că ALDE nu a fost consultat, în primă fază, în ceea ce privește susținerea lui Mircea Diaconu, alături de Pro România, la alegerile prezidențiale. „Sunt vicepreședinte al ALDE și am aflat întâmplător, într-o discuție care nu îmi era destinată mie”, a precizat el, la DIGI24. „Nimeni din ALDE nu știe cum s-a ajuns la sprijinirea lui Mircea Diaconu la prezidențiale“, a mai afirmat Meleșcanu.

COTIDIANUL amintește că după ce ALDE a părăsit guvernarea, trei ministere au rămas fără conducere: ministerul Mediului, al Energiei și al Relației cu Parlamentul. Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat din funcţie pe 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a ieși de la guvernare. Ramona Mănescu a rămas, însă, la ministerul de Externe.

Există însă și „politruci ALDE“ care nu se dau duşi de la guvernare. Maria Magdalena Grigore, secretar de stat în MAE, Bogdan Mosii, sectretar general adjunct tot la Externe, Nicolae Nasta, secretar de stat în MApN şi Andreea Lambru, secretar general adjunct al Guvernului, nu vor să plece de la Putere, chiar dacă ALDE, partidul care le-a oferit funcţii, a ieşit de la guvernare, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. Nici primarii ALDE nu vor să divorţeze de PSD pentru a nu rupe majorităţile pe plan local.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că mai mulţi „colegi de la ALDE“ au ales să rămână alături de PSD, deşi Călin Popescu Tăriceanu i-a ameninţat cu excluderea din partid. „Avem doi secretari de stat care m-au contactat imediat, unul de la Apărare, unul de la Ministerul Afacerilor Externe care au spus că ei nu vor să iasă de la guvernare pentru că drumul lor li se pare corect alături de PSD“, a declarat Viorica Dăncilă, citată de GÂNDUL. Cei doi secretari de stat pomeniţi de premier sunt Maria Magdalena Grigore (Externe) şi Nicolae Nasta (Apărare). Şi nu sunt singurii.

De cealaltă parte, mai mulţi senatori social-democraţi, în frunte cu Şerban Nicolae, vor să blocheze numirea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Senatului, anunță CAPITAL. Motivul: fostul ministru de Externe nu a reuşit să rupă din ALDE senatori sau deputați care să se alăture PSD. Gruparea anti-Meleşcanu insistă ca funcţia să revină PSD, partid care are nevoie doar de un singur vot pentru a numi viitorul şef al Senatului.

Senatorii PSD se opun ca partidul să le ofere pe tavă celor de la ALDE a doua funcţie în stat, în condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu a torpilat majoritatea PSD din Parlament. Potrivit surselor citate de ADEVĂRUL, în schimbul funcţiei, Meleşcanu ar fi trebuit să rupă măcar câţiva parlamentari de la ALDE, care să voteze ulterior împotriva moţiunii de cenzură a Opoziţiei. Însă fostul şef al SIE nu a reuşit să racoleze niciun deputat sau senator din partidul lui Trăiceanu.