Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Audiențele enorme ale tragediei de la Caracal au întrecut toate așteptările. Romania TV a ajuns la gîtul ProTV, pe alocuri specialistă în tot felul de filme și povești a la Caracal.

De bună seamă că audiențele provocate de dezbaterile, uneori de flecărelile și mai puțin informațiile despre drama celor două fete, seamănă cu o poveste dintr-un film indian. Uneori mi s-a întîmplat să dau și peste filme indiene mai bune decît acoperirea cazului de la Caracal. Dar asta e! Publicul din România gustă la nebunie poveștile de acest gen.

Aventuri, poliție, corupție, crime, prostie, sex, monștri ascunși în praful provinciei, fete frumoase din sate amărîte și fără noroc. Adevărul este că telenovelele n-au putut crea o lume atît de chinuită, de siropoasă și de pătrunsă de acțiuni polițiste.

Urmăresc subiectul Caracal nu pentru că aș fi amator de asemenea subiecte. Pe mine mă interesează să aflu cum vor ieși la lumină afacerile și aranjamentele procurorilor și ale polițiștilor. Caracalul este, în mic, o Romanie provincială despre care toți știm că este dominată de polițai, de procurori și de cîțiva înhăitați cu ei din primărie.

Iar în orașele mari, tot aceștia alcătuiesc rețeaua de putere și de corupție care controlează orașul, indiferent cât de mare ar fi acesta. Mecanismul de la Caracal se repetă la altă scară la Cluj, la Iași, la Constanța sau la Criova. Şi eu aștept să iasă la iveală datele unui asemenea fenomen. Sau să mai pescuiesc din poveștile martorilor cîte un detaliu care să arate această lume de tip mafiot întinsă peste țară.

Integral pe Cotidianul