Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu cîteva dimineți mai înainte, am primit un SMS de la un prieten. Îmi transmitea numărul de telefon al unei doamne Dana din Alba Iulia. Care doamnă Dana lucra la un magazin și avea în păstrare un serviciu de vase al unei alte doamne din Alba Iulia. Și care doamnă, la rîndul ei, plecase definitiv din România și îi lăsase un serviciu de porțelan să-l vîndă cuiva preocupat de vechituri. Am sunat-o și mi-a spus repede să trimit pe cineva cu 400 de lei ca să-i dea serviciul. Și gata, ați făcut o afacere, a zis ea, grăbită de cine știe ce!
În sfîrșit, închideam o poveste neterminată, începută de la o farfurie spartă.

Prost de bun, cum suntem cu toții uneori, am dat unui francez (nu aveam de unde să știu că este și nespălat și cărpănos) un serviciu de vase ca să-l folosească o vreme, pînă cînd se așază în București. Îl aveam de multă vreme într-o debara și decît să stea în praf mai bine stătea pe masa unui om. Cînd a plecat, francezul, fără să-mi spună ceva, mi l-a lăsat pe masă și s-a dat dispărut, fără să-mi spună că lipsea una dintre farfuriile adînci. O spărsese, o pierduse, o mîncase, Dumnezeu știe ce făcuse cu ea dar nu mai era. De fost, nu era nicăieri. Trebuie să vă spun că era un serviciu de masă de culoare albastră, un albastru cobalt, cu o bordură galbenă de aur, pe buza farfuriilor. Și era lucrat la mare artă, în stilul porțelanurilor vechi, cum numai în muzeul de la Meissen mai văzusem. Evident, în stil clasic, impecabil, fără decorații inutile. Îl aveam de aproape patruzeci de ani. Era între primele mele obiecte personale. Primul a fost un ibric smălțuit pe care îl foloseam în fiecare dimineață la cafea. Al doilea, o lingură cu coadă lungă, de vulpe, al treilea o mașină de scris Erika, importată din RDG, al patrulea, un magnetofon Maiak, produs sovietic, la care ascultam muzică în fiecare noapte.

Integral pe Cotidianul