Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul Dăncilă devine de astăzi un guvern minoritar iar Ieșirea ALDE de la guvernare schimbă total jocul politic în România, chiar înaintea alegerilor prezidențiale. Situaţia este complicată, este chiar o criză politică, pentru că PSD nu poate guverna fără majoritate parlamentară, fără miniştri titulari şi fără Avocatul Poporului, care acum le poate bloca toate OUG-urile. Din toată această încurcătură generată de ieșirea ALDE de la guvernare nu au de câștigat marii actori ai vieții politice și ai jocurilor electorale următoare.

PSD a rămas singur la guvernare, după ce ALDE a decis ruperea coaliției! În același timp, PNL a anunțat că va depune o moțiune de cenzură, iar primul partid care a decis că o susține este chiar formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu. Social-democrații au decis, în unanimitate, să rămână la guvernare, iar Viorica Dăncilă a spus că va pleca de la Palatul Victoria doar în cazul în care moțiunea de cenzură va trece prin votul Parlamentului. Cam așa este prezentată pe scurt, de CURENTUL, agitata zi politică de ieri.

Astăzi, toți miniștrii ALDE urmează să demisioneze din Guvernul Dăncilă, după ce ultimele încercări de coabitare cu PSD au eșuat lamentabil. După începerea noii sesiuni parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu va demisiona și din funcția de președinte al Senatului, precizează JURNALUL NAȚIONAL. PSD rămâne la Palatul Victoria ca Executiv minoritar, urmând să caute sprijin parlamentar pentru a se menține la putere, cel puțin până după alegerile prezidențiale. Orice scenariu luat în calcul presupune un vot în Parlament. Asta, deoarece, prin demisia ALDE, se schimbă compoziția politică a Guvernului.

Deși reprezentau ultima speranță pentru ca PSD să mai aibă majoritate parlamentară, după cum susține GÂNDUL, UDMR a anunțat că la moțiune, vor vota împotriva Guvernului. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţă că formațiunea pe care o conduce va aştepta depunerea unei moţiuni de cenzură, aşa cum a anunţat PNL, şi o va vota, pentru ca PSD să părăsească puterea.

Kelemen subliniază că premierul Dăncilă are opţiunea de a demisiona, pentru a nu fi umilită de un vot în Parlament. Kelemen a mai explicat că există şi posibilitatea ca moţiunea de cenzură anunţată de PNL să nu fie depusă, ceea ce înseamnă că prim-ministrul va avea la dispoziţie 45 de zile pentru a obţine o nouă majoritate în Parlament. Practic, CAPITAL constată că este o chestiune de timp până când guvernul Dăncilă va pica.

Totuși, deşi are două arme prin care să gonească guvernarea PSD, moţiunea de cenzură şi trecerea guvernului cu altă structură politică prin parlament, opoziţia nu se grăbeşte să folosească vreuna din cele două arme. Într-un fel au dreptate, susține ADEVĂRUL. Cine s-ar descurca acum la guvernare în haosul bugetar lăsat de PSD? Şi totuşi, ţara trebuie guvernată. Pierderile aduse de o criză politică prelungită ar trebui să stea în atenţia preşedintelui Iohannis şi a opoziţiei şi să le pună mai presus decât pierderile imaginii de partid sau personale.

În mod normal, Viorica Dăncilă ar trebui să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar, anunță DIGI24. În acest moment, PSD are 204 parlamentari, însă nu sunt excluse și alte plecări spre partidul lui Victor Ponta odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și înființarea unei alianțe cu Pro România.

Noua alianță politică are aproape 15 la sută din numărul total de voturi în parlament, ceea ce înseamnă că fără suportul ALDE-Pro România nu se poate dărâma guvernul, dar nici numi un nou guvern. În aceste condiții politice ciudate, se pune întrebarea cine are de câștigat în urma acestei crize politice și care sunt scenariile posibile. EVENIMENTUL ZILEI susține că Viorica Dăncilă și guvernul ei vor supraviețui până după alegerile prezidențiale. Dar asta doar pentru că nimeni nu are interes să preia „mizeria” guvernării.


Comentarii

Șerban Nicolae PSD va supraviețui. Va da jumatate de Ardeal UDMR si va rămâne la guvernare. Pentru că poate!

28 august 2019 0:49

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.