Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Social democrații au votat în ședința CEx, în unanimitate, ca partidul să rămână la guvernare după o discuție de mai bine de două ore în care au fost analizate costurile ieșrii ALDE de la guvernare. Marea miză a social democraților pentru care insistă să rămână la guvernare este temerea că odată schimbat guvernul, noul executiv ar putea adopta o Ordonanță de Urgență pentru alegerea primarilor în două tururi, susține DIGI24.

Cu acest argument au fost întorși și liderii partidului care ar fi optat pentru ieșirea de la guvernare. Alegerea primarilor în două tururi ar putea fi o lovitură grea pentru toți primarii PSD. În plus, PSD vrea să forțeze Constituția și, chiar dacă ALDE a ieșit din guvern, să evite venirea în Parlament pentru un vot de reconfirmare după schimbarea culorii politice a cabinetului. Sursele din PSD, citate de DIGI24, susțin că după interimatul de 45 de zile al miniștrilor propuși, premierul va încerca, în baza Codului Administrativ, să propună alți miniștri interimari.

Puși în fața situației de a rămâne fără partenerii de la ALDE, dar deciși să nu renunțe la guvernare, mai-marii social-democrați s-au reunit în ședință, luni după-amiază, pentru a găsi soluții de avarie pentru ministerele conduse de politicieni de la ALDE. Dacă în cazul Ramonei Mănescu situația a fost simplă, în ideea că, după cum a dezvăluit NAȚIONAL, ministrul de Externe a decis să rămână în Cabinetul Dăncilă, s-au căutat soluții pentru celelalte trei ministere.

Astfel, pentru aceste portofolii, Dăncilă a anunțat  că vor fi propuși următorii miniștri interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea vicepremier pentru relația cu Parlamentul, anunță COTIDIANUL. Numele acestora vor fi înaintate președintelui Klaus Iohannis, care are decizia finală.

Comitetul Executiv al PSD a decis să continue guvernare în contextul în care ALDE a părăsit Coaliția, și și-a propus să atragă parlamentari de la alte partide, anunță GÂNDUL. „Așa cum alții au negociat să ia de la noi, așa vom face și noi. Nu este vorba doar de UDMR, este vorba de parlamentari din toate formațiunile politice. Așa se negociază, cu fiecare în parte. Vom negocia fără niciun fel de problemă cu toată lumea”, a declarat Mihai Fifor, după reuniunea partidului.

„Dacă făceam restructurarea, veneam cu un program în 2016, iar acum facem restructurarea și venim cu alt program. Trebuie să dăm dovadă de consecvență. Sunt lucruri care se pot accepta și altele care nu, cred că domnul Tăriceanu știa despre modul în care este alcătuit guvernul când e plecat cu PSD la guvernare. Dacă schimbam acum, venea cu alt motiv, apoi altul, cert e că ALDE a vrut să iasă de la guvernare și să se alieze cu Pro Romania”, a spus și Viorica Dăncilă, citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

Dar un scenariu bombă dezvăluit de Mihai Fifor după ședința CEX a PSD. Deși s-a votat în unanimitate rămânerea la guvernare există și o variantă extremă pe care, deocamdată, PSD nu a luat-o în calcul, dar există, afirmă CAPITAL. Secretarul general al PSD a adăugat că în ciuda votului de ieri, există și posibilitatea ca PSD să intre în opoziție. Deocamdată nu s-a luat în calcul acest aspect a mai spus Fifor.

De partea cealaltă, cum atât partidul lui Ponta, cât și ALDE sunt deciși să îl susțină pe Mircea Diaconu, în intenția acestuia de a candida ca independent la prezidențialele din toamnă, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu a dat undă verde în privința constituirii unei alianțe electorale pentru prezidențiale.
 
Un anunț în acest sens a fost făcut chiar de către liderul ALDE, după ședința în care partidul său a decis ieșirea de la guvernare, precizează JURNALUL NAȚIONAL. Totodată, politicianul aflat în fruntea ALDE a anunțat că renunță la candidatura la alegerile din toamnă. Liderul ALDE a mai menționat și faptul că va renunța la a doua funcție în stat, începând de lunea viitoare.

Guvernul Dăncilă devine de astăzi un guvern minoritar. Ieșirea ALDE de la guvernare schimbă total jocul politic în România. EVENIMENTUL ZILEI susține că pentru desemnarea unui nou guvern este nevoie de discuții cu USR, UDMR și ALDE-Pro România. Dacă în privința UDMR nu sunt probleme, celelalte două grupări au candidați la președinție. Dan Barna, milionarul din afaceri cu statul  și Mircea Diaconu, milionarul din indemnizația de europarlamentar, au tot interesul să-i facă viața grea lui Klaus Iohannis. Și așa vor face.