Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Prima centrală nucleară plutitoare din lume începe un voiaj de 5.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Arctic, în ciuda îngrijorărilor exprimate de organizaţiile de apărare a mediului cu privire la consecinţele asupra acestei regiuni foarte fragile, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Centrala este destinată să alimenteze dezvoltarea producţiei de hidrocarburi în zonele extrem de izolate. Centrala este de fapt o barjă uriaşă denumită Akademik Lomonossov care urmează să plece din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentat cu combustibil nuclear, în direcţia Pevek, un mic oraş din Siberia orientală, în districtul autonom Chukotka. Călătoria ar urma să dureze între patru şi şase săptămâni, în funcţie de condiţiile meteo şi de cantitatea de gheaţă de-a lungul rutei, chiar dacă Pasajul de nord-vest, o cale maritimă cu o lungime de circa 5.780 km ce leagă Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific de-a lungul coastei de nord a Rusiei, este din ce în ce mai accesibil odată cu topirea calotei glaciare din cauza încălzirii globale.

Integral pe Cotidianul