Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Germania și Franța se joacă de-a ”polițistul bun” și ”polițistul rau” cu premierul britanic Boris Johnson. Nu pare însă o strategie pusă la cale în comun de Berlin si Paris, pentru a obține un acord de ieșire a Marii Britanii din UE în folosul Frantei și al Germaniei, așa cum ne-am fi putut aștepta de la cele două state care au semnat în acest an Tratatul de la Aachen, văzut ca piatra de temelie a unei viitoare Europe franco-germane. Nu, Germania și Franța semnalează că au interse divergente în legătură cu ieșirea Marii Britanii din UE.

Miercuri, premierul Boris Johnosn a fost la Berlin, în prima sa vizită externă. Aici, cancelara Angela Merkel a dat impreia că încalcă un adevărat comandament european al ultimelor luni – acela de a pune presiune pe Marea Britanie și a forța guvernul să accepte Acordul de ieșire din UE negociat de fostul premier Theresa May. Merkel a sugerat că este dispusă sa ia în considerare variante alternative propuse de nou lider Boris Johnson, căruia i-a dat un termen de 30 de zile pentru asta (acum, data Brexitului, cu sau fără un acord, este stabilita pentru 31 octombrie). Germania Angelei Merkel pierde teren politic în fața Franței lui Emmanuel Macron, care începe să ia prim-planul în UE, iar Berlinul începe să simtă că va pierde un aliat prin ieșirea Marii Britanii din UE.

Reacția președintelui Franței la aparentele concesii făcute de Merkel Marii Britanii a fost promptă. Macron a declarat că renegocierea Acordului pentru ieșirea din UE ”nu este o opțiune”. Cu alte cuvinte, Macron a ajuns să forțeze ieșirea Marii Britanii din UE în termenii stabiliți de UE, urmând ca Franța să se debaraseze de aliatul fidel al Statelor Unite, de o piedică în calea constituirii unei armate europene, a unei politici de apărare comune, elemente care nu sunt văzute deloc cu ochi buni la Washington, caci ar însemna pierderi importante pentru exporturile de armament și pierderi strategice însemnate în Europa. ”Ideea de a spune «Nu avem un acord, deci nu vom plăti» nu funcționează. Nu ne putem imagina cum o țară ca Marea Britanie va pleca fără vreun angajament internațional”, a spus Macron.

Integral pe Cotidianul