Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Includerea României în programul Visa Waver ţine în primul rând de rata de refuz a vizelor pentru cetăţenii români, care în prezent e de 10% şi ar trebui să coboare până la 2%. D
upă întâlnirea cu Klaus Iohannis, preşedintele SUA va face lobby pentru România, însă decizia aparţine Congresului american, unde republicanii lui Donald Trump controlează doar Senatul, nu şi Camera Reprezentanţilor. În tabloul negocierilor intră şi UE.
”Statele Unite îşi reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerinţele legislaţiei SUA”, se arată în declaraţia comună adoptată de Donald Trump şi Klaus Iohannis la Casa Albă. La conferinţa de presă, preşedintele SUA a ocolit subiectul ridicării vizelor. La insistenţele unei jurnaliste din România pe subiectul Visa Waiver, Trump a răspuns caustic: “Îti place ţie idea, nu?”.
Decizia ridicării vizelor aparţine exclusiv Congresului american, unde Partidul Republican are majoritate în Senat, nu şi în Camera Reprezentanţilor – for dominat de către democraţi. Aşadar, dincolo de susţinerea politică angajată de Donald Trump, ridicarea vizelor e blocată de majoritatea parlamentară.
”Preşedintele Trump este foarte interesat de această tematică şi sunt convins că specialiştii din administraţia americană împreună cu specialiştii noştri vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătăţire a acestor aspecte”, a spus Iohannis.

Integral pe Adevărul