Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

La propunerea ministrului Apărării, președintele României l-a avansat pe un ofițer român la gradul de general cu trei stele, aceasta fiind una dintre condițiile preliminare pentru a-l putea numi în fruntea Statului Major al Apărării.

Cea mai înaltă funcție militară din România, aceea de șef al Statului Major al Apărării (SMAp), este ocupată în prezent de generalul cu patru stele Nicolae Ionel Ciucă, după ce președintele Klaus Iohannis a decis, în mod unilateral, contrar propunerii ministrului Apărării, să-i prelungească mandatul de șef al SMAp cu un an.

Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale precizează că “şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”. La data de 28 decembrie 2018, după o ședință tensionată a CSAT, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungea cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp, deși acesta exercitase deja această funcție timp de patru ani și în ciuda faptului că ministrul Apărării, Gabriel Leș, îl propusese ca șef al SMAp pe un alt general, Dumitru Scarlat.

Integral pe România Liberă