Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ruptura dintre Viorica Dăncilă şi ALDE nu mai poate fi ascunsă. Și în timp ce Viorica Dăncilă se ceartă cu toată lumea, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au negociat, săptămâna trecută, o posibilă alianță parlamentară, nefinalizată deocamdată printr-un acord. Faptul că, în paralel, Ponta și Tăriceanu au discutat separat cu Dăncilă, a dus, inevitabil, la o tensionare a relațiilor dintre cele trei partide.

Detaliile date de Victor Ponta despre negocierile între PSD şi Pro România pentru cooptarea ultimilor la guvernare au dus la nemulţumiri în interiorul coaliţiei aflate la Putere, Viorica Dăncilă fiind acuzată de „dublu limbaj“. Ulterior, premierul l-a făcut pe Ponta mincinos, pentru că acesta a afirmat că i s-a propus să preia parlamentarii ALDE, după scoaterea acestui partid de la putere.

Liderul PSD, Viorica Dăncilă, nu s-a prezentat, ieri, la Vila Lac 1 unde trebuia să aibă o discuție cu Călin Popescu-Tăriceanu și mai mulți lideri ai ALDE, anunță NAȚIONAL. Ședința fusese programată pentru ora 12:00, însă premierul nu a sosit. Dăncilă s-a scuzat invocând motive de sănătate. O întâlnire între cei doi lideri ar urma să aibă loc în perioada următoare.
 
Întâlnirea avea drept scop tranșarea conflictelor interne din interiorul Coaliției de guvernare, conflicte care pot duce chiar la ruperea acesteia, amintește JURNALUL. În acest peisaj incert, Victor Ponta a ieșit la atacuri virulente împotriva președintelui PSD, afirmând că Dăncilă i-ar fi propus intrarea la guvernare a Pro România, după excluderea de la Palatul Victoria a miniștrilor ALDE. Premierul i-a replicat, acuzându-l pe Ponta de minciună.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, citat de CURENTUL, că premierul Viorica Dăncilă îl invitase la Congresul PSD și că acceptase, dar după ce liderul PSD a spus despre el că are un stil „mincinos și duplicitar” și că este „un om incapabil să contruiască și știe doar să distrugă”, acesta spune că nu știe dacă mai e valabilă invitația iar cât timp este actuala conducere la partid este clar ca PSD ramane exact la fel ca pe vremea lui Dragnea.

Scandalul, precizează ROMÂNIA LIBERĂ, a început în plină întâlnire între Dăncilă și Tăriceanu când Ponta a scris pe Facebook că președinta PSD i-a cerut sprijinul ca să scape de ALDE: „Ca si in cazul UDMR Doamna Dancila mi-a cerut si mie “sprijinul pentru ramanerea la guvernare” ; mi-a spus ca ii da afara pe ALDE si sa ii iau eu parlamentarii – si ca imi da ce ministere doresc pentru ProRomania/ a insistat sa ma vada si sa ma convinga desi am fost foarte clar ca nu cred si nu ma intereseaza ofertele ei!

Acum ii ameninta pe ALDE si face aceleasi oferte de targuiala penibila catre UDMR (care evident se amuza de faptul ca nu au avut in 30 de ani in fata un lider PSD mai ignorant si pafarist decat D. VV Dancila)!“

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă, citată de GÂNDUL, a lansat un atac la adresa lui Victor Ponta:  „Stilul acesta mincinos şi duplicitar al domnului Victor Ponta este unul dintre motivele pentru care nu am mai dorit să colaborăm, până la urmă. Neseriozitatea sa, dorinţa permanentă de a ieşi în faţă prin orice mijloace, inclusiv prin neadevăruri nu fac casă bună cu PSD. Este un om incapabil să construiască şi ştie doar să distrugă. Crin Antonescu a spus foarte clar motivul pentru care Ponta a distrus USL: este un om care are tot timpul o agendă ascunsă, croită nu pe interesele ţării, ci pe interese personale“, a afirmat Viorica Dăncilă pe Facebook.

La rândul său, Andrei Gerea (ALDE) analizează în termeni duri comportamentul PSD față de modul cum se raportează la coaliție. „PSD arată pe zi ce trece un dublu limbaj în ceea ce privește coaliția de guvernare. Pe de o parte, în public, dna premier spune că vrea ca actuala coaliție să funcționeze, spune că nu vrea să plece ALDE de la guvernare. Pe de altă parte, însă, despre aceeași doamnă Dăncilă aflăm cum negociază majorități pe la colțuri cu diverse formațiuni, cu principalul scop de a asigura o nouă formulă parlamentară care să-i ofere continuarea guvernării“.

Dacă stăm să dăm crezare surselor PSD, lucrurile sunt foarte bune, coaliția funcționează ca și până acum, dar trebuiesc puse la punct anumite lucruri legate de remanieri și programul de guvernare. Însă, afirmă ANTENA3, cei de la ALDE sunt nemulțumiți, spun că vor avea o întrunire decisivă la nivel intern ca să decidă dacă mai rămân sau nu la guvernare.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a transmis luni că preşedintele PSD Viorica Dăncilă a absentat de la şedinţa comună a coaliţiei şi că în consecinţă nu s-au mai discutat propunerile ALDE pentru guvernare, potrivit ADEVĂRUL. „Aşteptăm ca, odată cu reprogramarea întâlnirii, cel mai probabil pentru miercuri, prim-ministrul să ne prezinte cu claritate care este, între relansare şi supravieţuire, opţiunea sa în privinţa activităţii Guvernului”, a afirmat Varujan Vosganian pe Facebook.

Frecușurile din interiorul Coaliției și atacurile lui Victor Ponta nu sunt singurele lovituri pe care le-a primit Viorica Dăncilă, constată EVENIMENTUL ZILEI. Liderul deputaților maghiari, Korodi Attila, a declarat luni că nu se pune problema ca UDMR să să aibă vreo discuție politică cu PSD pentru a sprijini Guvernul. Reacția vine în contextul în care Viorica Dăncilă a anunțat că va discuta cu UDMR despre susținerea Executivului în Parlament. „Nu, nu vom face acest pas, pentru că decizia noastră a fost fermă. La ora actuală, coaliția de guvernare, chiar dacă sunt conflicte interne, este stabilă și din percepția noastră, nici nu se pune problema destrămării acestei coaliții”, a declarat Atilla la RFI.

El a adăugat că dacă ALDE iese de la guvernare orice partid trebuie să analizeze formarea unei majorități în afara PSD-ului, potrivit NAȚIONAL. „Dacă ALDE iese de la guvernare, trebuie să vedem PSD pe cine cooptează, dacă poate. Poate un Pro România, altă soluție nu are. Dacă nu, atunci deja contextul politic se schimbă radical, asta înseamnă că PSD pierde majoritatea și analiza pe care trebuie să o facă orice forță politică este cum poate că creioneze o majoritate care este în afara PSD”, a mai spus liderul deputaților UDMR.

G4MEDIA susține că Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au negociat săptămâna trecută o posibilă alianță parlamentară, nefinalizată încă printr-un acord. Însă prim-vicepreședintele Pro România, Daniel Constantin, a respins categoric o alianță cu ALDE, caracterizându-l pe Călin Popescu Tăriceanu drept „rebut politic”. Daniel Constantin l-a contrazis pe Victor Ponta, președintele partidului, care a lansat în premieră ideea negocierii cu ALDE pentru o alianță politică. Pe de altă parte, în paralel, Ponta și Tăriceanu au discutat separat cu Dăncilă, ceea ce a tensionat relațiile dintre cele trei partide.