Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Aproape 18.000 de alegători români din Diaspora s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Înscrierile au început pe 28 iulie și sunt posibile până pe 11 septembrie. Jumătate din românii care s-au înregistrat au optat pentru o secție de votare iar restul au solicitat să voteze prin corespondență. Având în vedere faptul că în străinătate sunt plecați milioane de români, cifra este considerată extrem de mică de reprezentanții societății civile. Aceștia cer Autorității Electorale Permanente (AEP) și Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să asigure mediatizarea corespunzătoare a posibilității de înscriere online.

Potrivit AEP, cei care doresc să se înscrie pentru a vota într-o secția de votare, trebuie să transmită datele de identificare și o copie a actului de identitate, pe siteul www.votstrainatate.ro, menționând țara și localitatea în care vor să voteze. Dacă se înregistrează cel puțin 100 de astfel de cereri pentru o localitate, autoritățile române trebuie să facă demersurile necesare pe lângă autoritățile străine pentru a deschide o nouă secție de votare. Românii din străinătate care nu se înscriu online pot vota la secția de votare din localitatea cea mai apropiată.

Integral pe România Liberă