Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După cum a avertizat Călin Popescu Tăriceanu, este aproape o certitudine că ALDE va ieși din alianța de guvernare și va lăsa PSD să se descurce în minoritate în parlament. Situație deloc confortabilă pentru președintele partidului, Viorica Dăncilă, chiar înaintea alegerilor prezidențiale. Așa că premierul caută cu disperare o soluție care deocamdată nu se arată.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, ca răspuns la acuzațiile partenerului de coaliție Călin Popescu Tăriceanu, că un partid nu poate să fie și la putere și în Opoziție, iar percepția publică este legată de coaliție, nu doar de PSD. CAPITAL remarcă faptul că prim-ministrul şi-a exprimat speranţa că ALDE va rămâne la guvernare şi a precizat că va avea luni o discuţie cu liderul acestei formaţiuni, Călin Popescu-Tăriceanu, menţionând totodată că nu a abordat cu alte formaţiuni tema alcătuirii unei noi coaliţii.

„Eu încă cred că această coaliţie va merge. Şi cred că această coaliţie şi colegii din coaliţie vor înţelege că avem această responsabilitate pentru România şi pentru români. (…) O să am o discuţie cu domnul Tăriceanu, nu am vorbit încă cu altă formaţiuni politice, dar credeţi-mă că trebuie să găsesc soluţii, ca un premier responsabil, să asigurăm stabilitatea României în aceste momente”, a spus ea, duminică seara, la ANTENA3.

În contextul în care preşedintele ALDE a declarat într-un interviu recent că „Guvernul funcţionează din inerţie” şi că nu vrea să facă parte „dintr-o guvernare impotentă”, Dăncilă a precizat că vrea să discute cu Călin Popescu-Tăriceanu despre lucrurile care îl nemulţumesc, anunță GÂNDUL. Viorica Dăncilă a afirmat, întrebată dacă există o înțelegere politică între ea și Ludovic Orban ca moțiunea de cenzură să fie depusă mai târziu, că este exclus așa ceva. Premierul consideră că este vorba despre un calcul politic pentru că un nou eșec înainte de prezidențiale nu ar face bine PNL.

Președintele PNL Ludovic Orban declarase vineri, la DIGI24, că moțiunea de cenzură va fi depusă de partid la momentul cel mai potrivit, în sesiunea parlamentară de toamnă, precizând că poate fi înaintea alegerile prezidențiale din luna noiembrie sau după scrutinul pentru Cotroceni. Liderul liberalilor a adăugat că numărul voturilor este în creștere la fiecare moțiune de cenzură depusă de Opoziție.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că dacă ALDE va decide ieşirea de la guvernare va căuta soluţii astfel încât să obţină numărul de voturi necesare pentru a-şi duce "până la capăt misiunea", anunță JURNALUL NAȚIONAL. Pe de altă parte, răspunzând unei întrebări referitoare la Pro România, Viorica Dăncilă a replicat că acest partid nu are şanse să intre la guvernare. Mai mulţi lideri PSD i-au transmis Vioricăi Dăncilă să nu se alieze sub nicio formă cu Victor Ponta, chiar dacă riscă să piardă guvernarea.

De altfel, liderii PSD au respins ferm cooptarea Pro România la guvernare. „Pe Ponta îl ştim cu toţii: lipsă de caracter“, a spus Paul Stănescu în ultima şedinţa a CEx, potrivit unor stenograme obţinute de ADEVĂRUL. Social-democraţii susţin că Ponta şi-a propus să destructureze PSD şi să formeze un nou guvern alături de ALDE după prezidenţiale. PSD încearcă să salveze alianţa cu Tăriceanu, însă e pregătită şi varianta de rezervă: guvern minoritar.

În aceste condiții, PSD cere din nou sprijinul UDMR la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la Iași, că va discuta cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, despre susținerea Guvernului în Parlament, anunță COTIDIANUL. Întrebată de jurnaliști la Iași, unde se află vineri într-o vizită, dacă va discuta cu Kelemen Hunor despre susținerea Guvernului în Parlament, premierul Viorica Dăncilă a spus că este normal să aibă discuții cu toți liderii politici.

„O să discut și cu domnul Kelemen Hunor, este normal să discut cu toți liderii politici, așa este undeva unde într-adevăr vrei sa obții consens și vrei sa discuți cu toți cei care accepta un dialog. Cu cei care nu il acceptă e foarte greu sa intri într-o discuție în care auzi numai țipete și urlete, nu asta caracterizează poporul roman”, a spus Viorica Dăncilă.

Potrivit surselor EVENIMENTUL ZILEI, un guvern minoritar ar putea fi susținut de Kelemen Hunor și UDMR, dar și de jumătate dintre parlamentarii grupului minorităților naționale, fiind cunoscut că mulți dintre aceștia votează, de regulă, alături de guvern, indiferent de culoarea acestuia. Dar o ieșire a ALDE de la guvernare ar arunca în aer, indiferent de aparențele pe care le încurajează social-democrații, actuala majoritate parlamentară.

Cârpirea acesteia cu ajutorul UDMR nu este 100% sigură și, pe de altă parte, este de notorietate că politicienii maghiari își negociază la sânge, de fiecare dată, orice formă de sprijin. De asemenea, o înhăitare oficialăa Vioricăi Dăncilă și a PSD cu UDMR ar accentua problemele de imagine ale social-democraților, având în vedere logica electorală a acestui an.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că UDMR va intra la guvernare, dacă va fi invitat?