Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, susține că vinieta de acces în București, așa cum a fost prezentată de Primărie, este discriminatorie.

„O vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul”, precizează el, potivit hotnews.ro.

"Autorul propunerii nu vine cu nicio statistică prin care să demonstreze că autovehiculele înmatriculate în afara Bucureștiului și a județului Ilfov sunt sursa majoră de poluare a Capitalei. Nu știu de ce am o presimțire că sursa principală, substanțială de poluare în Capitală provine de la autovehiculele înmatriculate tocmai în București și Ilfov.

Criteriul relevant în atingerea scopului legitim urmărit în acest caz este gradul de poluare al autovehiculelor și gradul de aglomerare a unor zone din București.

Astfel, o vinietă pentru reducerea poluării poate fi impusă legal în funcție de gradul de poluare al autovehiculului și nu pe criteriul județului în care este înmatriculat un autovehicul", susține Asztalos Csaba.

Primarul general Gabriela Firea a anunţat miercuri introducerea în dezbatere publică a unui proiect care prevede achiziţionarea unei viniete pentru toate autoturismele care intră în Capitală, dar nu sunt înmatriculate în municipiul Bucureşti sau în judeţul Ilfov.

Gabriela Firea a precizat că suntem pe locul șase la nivelul poluării și că își dorește ca în București să fie îmbunătățită calitatea aerului.

De altfel, va exista o taxă de 10 lei pe zi pentru mașinile care nu sunt înregistrate în București. Mai mult, și mașinile non-euro, euro 1 și 2 vor fi taxate.

„Autoturismele care nu sunt înmatriculate în București și în zona metropolitană, adică județul Ilfov, la momentul pătrunderii în Capitală vor trebui să facă dovada că și-au achiziționat o vinietă: vinieta Oxigen B care va costa pentru o zi 10 lei, pentru un an 1900. Celelalte intervale vor fi prezentate de către directorii de specialitate. Repet, pentru mașinile înmatriculate în celalalte județe și în alte țări, inclusiv cele înmatriculate în Bulgaria”, a precizat Gabriela Firea.
De asemenea, nu va fi permis accesul în zona centrală pentru maşinile non-Euro, Euro 1, Euro 2 şi Euro 3.


Comentarii

Plecat Absurd, daca fiecare oras si sat ar face la fel, am ajunge sa oprim la fiecare 3 km sa plătim o taxa. De ce nu in Ploiesti, Câmpina, Predeal, Brașov. Facem reguli care mai de care. Facem la campina ca nu ai voie fara Euro 6?

15 august 2019 17:51

gica,contra Se deschide usa nationalizarii localitatilor A inceput cu Mamaia (mazare) ,urmeaza Bucurestiul (gabi) si apoi toate celelalte judete vor impune taxe pentru traversare A inceput sa coste si aerul !MULTI TAMPITI(E) si multi(e) FRAIERI(E) Huooooo !

15 august 2019 8:48

dana Au inbunit salcamii, pardon firea. Sa fie de vina sarma pe care i-au gasit-o in burta? Halal primar, a luat-ope urma lui dracnea.Oricum nu o sa mai fie primarita?

14 august 2019 20:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.