Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Îndelung anunţată în ultimele luni, amnistia fiscală a intrat în vigoare. Ea presupune anularea dobânzilor şi penalităţilor, în anumite condiţii.

Mult așteptatul proiect, OG 6, din 31 iulie, privind instituirea unor facilități fiscale, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial 648, din 5 august. Există un capitol dedicat exclusiv restructurării obligațiilor bugetare restante mai mari de un milion de lei, înregistrate de persoane juridice, la cei care, surprinzător, nu sunt în insolvență. Aceștia pot beneficia de anularea tuturor accesoriilor, cât și a 50% dintre obligațiile principale.

„Legiuitorul a inclus și un al doilea capitol, care se dorea, cel puțin inițial, să se aplice tuturor celorlalți debitori, atât când sumele erau sub 1 milion de lei, cât și când depășeau pragul. Cei mai mulți interesați de balonul de oxigen au fost excluși fără nici o explicație și fără nici un argument”, spune Mihaela Mitroi de la EY. Nota de fundamentare a actului normativ nu conține nimic edificator. Dimpotrivă, se afirmă în numeroase rânduri că scopul e îmbunătățirea mediului de afaceri şi de a recupera obligațiile restante.

„În acest fel, se realizează o discriminare evidentă: persoanele juridice de drept privat sau marea majoritate a acestora nu au, practic, la îndemână nici un instrument pe care să îl poată folosi, spre a beneficia de amnistie”, susţine reprezentantul EY.

Integral pe România Liberă