Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Uniunea Europeana a implementat un nou sistem de luptă împotriva contrabandei şi evaziunii fiscale din domeniul comerţului cu tutun. România are răgaz până la 31 decembrie 2019 să adopte toate aceste reglementări.

Cel mai complex sistem de “supraveghere orizontală” creat până acum la nivelul Uniunii Europene este în vigoare începând cu data de 20 mai 2019. Este vorba de sistemul de trasabilitate a produselor din tutun menit să combată traficul și evaziunea fiscală din acest domeniu. Comisia Europeană a acordat României un răgaz până la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operațional și pe teritoriul său, precizează Mihai Petre, director Comerţ Internaţional, Asistenţă Fiscală şi Juridică în cadrul EY România.

Fiecare pachet de țigarete produse sau destinate pieței europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit “identificator unic”, ce va conține informații privind locul, data producției precum și destinația pachetului respectiv. Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piață să fie înregistrate şi urmărite pe întreg teritoriul UE. Sistemul de trasabilitate este aplicabil produselor fabricate în UE inclusiv celor destinate exportului. De asemenea, sistemul este aplicabil produselor din tutun ce nu sunt produse în UE, dar sunt destinate a fi puse în liberă circulație pe această piață. În cazul importului de produse din tutun, obligația aplicării identificatorului unic apare înainte de efectuarea formalităților vamale de punere în liberă circulație. Așadar, în lipsa unui astfel de identificator, produsele din tutun provenite din țări terțe Uniunii Europene nu pot pătrunde pe piață.

Integral pe Capital