Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

ALDE atacă dur PSD și Guvernul Dăncilă din care, deocamdată mai face parte, și transmite un mesaj ferm premierului Viorica Dăncilă: are 8 zile la dispoziție să vină cu un nou program de guvernare, dar și cu un Executiv restructurat. Însă PSD nu face niciun pas în spate şi liderii din partid plusează cu varianta unui guvern minoritar.

Atacul dur al formațiunii lui Tăriceanu apare în contextul în care ALDE cochetează cu Pro România a lui Victor Ponta formarea unei mișcări politice. Miza o reprezintă însă desemnarea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale în condițiile în care PSD a desemnat-o candidat pe Viorica Dăncilă, iar ALDE mizează pe candidatura lui Tăriceanu, afirmă ANTENA3.

Cu toate acestea, constată GÂNDUL, premierul Viorica Dăncilă spune că social-democrații au decis să continue alianța de guvernare cu ALDE, dar a subliniat că nu primește niciun fel de ultimatumuri de la partenerii de coaliție și a respins ideea unei restructurări a guvernului. „PSD nu acceptă ultimatumuri”, a declarat Viorica Dăncilă la finalul ședinței CEx.

Ea a spus că Guvernul PSD-ALDE mai are proiecte de implementat, dar a subliniat că vor exista și niște „ajustări” la programul de guvernare, precum și o remaniere a miniștrilor care „nu au performat”. Printr-o asemenea măsură, susține ADEVĂRUL, social-democraţii evită votul din Parlament, acolo unde s-ar proba cât de solidă mai e coaliţia de guvernare, din ce în ce mai fragilă, după ce ALDE ameninţă cu ieşirea de la guvernare

De altfel, în discuțiile din coaliție, cei din ALDE nu ar fi primit nimic din ce au cerut, iar relațiile dintre parteneri sunt în continuare tensionate.  „Nu am cedat nimic în discuțiile cu ALDE. Au încercat un șantaj. Vedem dacă mai rămân la guvernare. Nu prea au unde să plece.”, susțin surse din PSD care au participant la discuțiile din coaliție, citate de ROMÂNIA LIBERĂ. „Nu avem nicio garanție”, a concluzionat unul din liderii PSD participant la ședință. Social democrații au discutat și despre intrarea Pro România în Guvern, însă partidul nu își dorește o asociere cu Victor Ponta.

Liderul PSD Viorica Dăncilă a anunțat categoric și că nu își va retrage candidatura pentru alegerile prezidențiale, deoarece a existat un vot în acest sens în Comitetul Executiv Național iar colegii săi își doresc un candidat social-democrat la scrutinul din toamnă, potrivit COTIDIANUL. „Nu, categoric nu, atâta timp cât a existat un vot în Comitetul Executiv Național și cât toți colegii își doresc să aibă un candidat din partea PSD, nu am luat în calcul acest lucru. Nu am discutat cu domnul Călin Popoescu Tăriceanu despre candidaturi în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Deci șantajul la Dăncilă n-a funcţionat, iar NAȚIONAL susține că liderul ALDE ia în calcul să își retragă propria candidatură la prezidențiale și reamintește că săptămâna trecută, Călin Popescu Tăriceanu a bătut cu pumnul în masa Vioricăi Dăncilă impunând cooptarea la guvernare a partidului condus de Victor Ponta. În caz contrar, ALDE va ieşi din coaliţia ce susţine Executivul. O altă condiţie se referea la retragerea Vioricăi Dăncilă din cursa pentru preşedinţia României.

Dacă ALDE iese de la guvernare, soarta guvernului Dăncilă atârnă de un fir de aţă. Adică de Uniunea Maghiarilor din România, explică DIGI24. Fără sprijinul UDMR în Parlament, cabinetul nu poate supravieţui. Interesant este însă că și opoziţia, dacă vrea să schimbe majoritatea, are nevoie tot de maghiari. În cazul în care guvernul Dăncilă pică, iar opoziția (PNL+USR+ Pro România+ALDE+PMP) ar reuși să se coaguleze, ar ajunge la 210 voturi. Insuficiente pentru majoritate, care este de 233 de voturi. Și atunci, calculele hârtiei arată că fără UDMR și fără minorități nu ar putea obține majoritatea.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce credeți că se va întâmpla dacă ALDE va părăsi alianța de guvernare? PSD va guverna cu un guvern minoritar, cu susținerea ALDE, PSD va coopta UDMR la guvenare sau Guvernul Dăncilă va fi demis?