Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul alocă anual peste nouă miliarde de lei doar pentru plata pensiilor speciale. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, recent, că va introduce o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. Acum Guvernul nu mai susține inițaitiva.

Autoritățile de la București alocă anual peste opt miliarde de lei pentru plata pensiilor militare de stat și un miliard pentru pensiile de serviciu. ROMÂNIA LIBERĂ precizează că în categoria pensiilor speciale sunt încadrate, generic, pensiile militare și pensiile de serviciu. De pensii militare beneficiază cei care au fost încadrați la MApN, MAI și SRI. De pensii de serviciu beneficiază cei care au lucrat ca procurori, judecatori, personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete, auditori ai Curții de Conturi. De pensii speciale beneficiază de asemenea, foștii senatori sau deputați dar și funcționarii publici parlamentari.

După ce a anunțat impozitarea acestor pensii, acum,  ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici pune în cârca Parlamentului impozitarea acestora, anunță ADEVĂRUL. „Poate fi un act separat, poate fi un proiect de lege separat care poate fi trimis Parlamentului spre analiză şi adoptare în regim de urgenţă, mai ales că sunt acolo depuse de colegii parlmentari şi două iniţiative legislative. Şi atunci poate o discuţie şi pe această propunere a Guvernului, o conexare a acestor trei propuneri şi o decizie până la final de septembrie cred că e cea mai bună variantă”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a crescut în iunie, faţă de luna mai, ajungând la 9.312, faţă de 9.303, cât erau în luna mai, creşteri fiind înregistrate şi din punct de vedere al sumelor: Pensiile magistraţilor au ajuns la 18.225 lei, de la 18.180 lei în luna mai. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, citat de EVENIMENTUL ZILEI, că, începând cu data de 1 septembrie, toate pensiile bazate pe contributivitate vor fi majorate, mai puţin pensiile speciale.

„Aşa cum am promis punctul de pensie se măreşte de la 1 septembrie la 1.265 de lei, ceea ce va aduce o creştere a tuturor celor aproape 5 milioane de pensii din România”, a declarat ministrul Muncii”. Întrebat dacă şi pensiile speciale vor fi majorate, ministrul a spus că acestea nu vor creşte, pentru că majorarea punctului de pensie se referă doar la pensiile bazate pe contributivitate. La finalul lunii iunie, 4,67 milioane de pensionari încasau, în medie, 1.188 lei, cu 1 leu mai mult decât în luna mai, potrivit ultimelor statistici furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Pe de altă parte, peste un sfert dintre angajaţi recunosc că nu le ajung banii din salariu de la o lună la alta şi, prin urmare, nu doar că nu reuşesc să economisească nimic, ba chiar trebuie să se împrumute mai mereu de la familie sau prieteni până la următorul salariu pentru a se putea descurca, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs, citat de CURENTUL.

Alţi 27% dintre respondenţi se găsesc şi ei deseori în situaţia de a nu mai avea bani până la salariu şi de a împrumuta, iar 26%, doar uneori, în condiţiile în care jumătate dintre respondenţi câştigă mai puţin de 2.500 de lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu de până la 3.500 de lei pe lună net, iar restul depăşesc acest nivel.

Există discrepanţe majore între salariile bugetarilor şi cele din mediul privat, afirmă GÂNDUL. Cei peste 211.000 de angajaţi din sectorul „administraţie publică şi apărare“ au ajuns la un salariu mediu net de 4.961 de lei net în luna iunie a acestui an, în creştere cu 18% faţă de perioada similară din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Spre comparaţie, salariul mediu net la nivel naţional a fost 3.142 de lei net în iunie 2019 (+15% faţă de perioada similară din 2018), ceea ce înseamnă că un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei.

Institutului Naţional de Statistică a publicat luni cele mai recente date care îi privesc pe toţi românii. Alimentele, serviciile, precum şi mărfurile nealimentare s-au scumpit în ultima lună, iar asta a dus din nou la majorarea ratei anuale a inflaţiei, anunță CAPITAL. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,1%, în luna iulie a acestui an, de la 3,84% în iunie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare, cu 5,15%, a serviciilor cu 4,11% şi a mărfurilor nealimentare cu 3,44%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Statul e martorul fericit al unei creşteri de venituri din taxe şi impozite care bate de departe evoluţia economiei în ansamblu, constată ECONOMICA. La şase luni afişează o creştere a veniturilor solidă de 12,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este mult peste creşterea economică estimată la 4% din PIB de către Comisia Europeană. E semn că economia livrează puternic bani la buget.

Şi totuşi, deficitul bugetar, diferenţa dintre aceste venituri solide ale statului şi cheltuielile pe care el le angajează, a ajuns la jumătatea anului la nivel record în ultimii 9 ani. Este foarte aproape de 2% din PIB după 6 luni, în condiţiile în care legal, el n-ar trebui să depăşească 3% din PIB pe întregul an. Consiliul fiscal crede că intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 este cuprins între 3,4% - 3,7% din PIB, mult peste ce ne permite Uniunea Europeană.