Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Şedinţa Coaliţiei, programată iniţial pentru astăzi, a fost brusc anulată, pe fondul divergenţelor majore dintre PSD şi ALDE. Motivul oficial al nemulțumirilor ALDE este rectificarea bugetară. Cu toate acestea, cabinetul Dăncilă se va întâlni în şedinţă de Guvern pentru a anunţa revizuirea bugetului, însă fără miniştri ALDE, anunță ANTENA3.

Acesta este contextul în care tot astăzi are loc o şedinţă CEx a PSD. Liderii social-democraţi urmează să stabilească detaliile congresului în care Viorica Dăncilă va fi confirmată candidatul PSD pentru Cotroceni. DIGI24 aamintește că Viorica Dăncilă i-a chemat, luni, la Parlament, pe liderii PSD din țară, pentru a discuta despre viitorul coaliției de guvernare. Social-democrații se vor reuni în ședința Comitetului Executiv și vor analiza ce soluție mai au după ce au aflat că partenerii de la ALDE negociază cu Pro România pentru formarea unei noi alianțe politice.

CAPITAL amintește că acest subiect a fost amplu dezbătut în ultimele zile. Viorica Dăncilă a discutat cu președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre coaliția de guvernare. Oficial, cei de la ALDE se declară nemulțumiți de rectificarea bugetară făcută de PSD, și anume realocarea unor sume de la ministere considerate prioritare (Educație, Sănătate și Transporturi) și tăierea investițiilor.

De asemenea, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au vorbit despre posibilitatea unei restructurări guvernamentale, dorită de ALDE: reducerea numărului de ministere la 19 și alocarea unui număr „considerabil” de portofolii către o posibilă alianță ALDE-Pro România. Mai exact, susține GÂNDUL, patru să fie pentru ALDE şi și alte patru pentru Pro România, iar PSD să renunţe la două ministere, propunerile fiind Transporturile, Dezvoltarea, Sănătatea sau Educaţia. Acesta sunt variantele discutate, potrivit deputatului şi purtătorului de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian.

Un al punct impotant cu care Dăncilă și Tăriceanu nu au fost de acord este că fiecare partid și-a anunțat propriul candidat la prezidențiale. EVENIMENTUL ZILEI amintește că liderii PSD au respins categoric varianta susținerii unui candidat din exteriorul partidului, Dăncilă fiind impusă drept prezidențiabilă de o salbă de baroni (printre care Marian Oprișan) care au vrut să o scoată din jocuri pe Gabriela Firea, dar care nu l-au vrut nici pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, întrucât îl percep ca rival pe linie de partid – vă amintim că atât primărița Bucureștiului cât și Teodorovici își manifestaseră dorința de a intra în cursa pentru Cotroceni.

De fapt, marea miză a negocierilor dintre Călin Popescu Tăriceanu şi Viorica Dăncilă e chiar candidatura la alegerile prezidenţiale. Având deja susţinerea lui Victor Ponta, liderul ALDE insistă să fie candidatul comun al stângii, însă Viorica Dăncilă se opune. Surse din PSD susţin că partidul e divizat: o parte a liderilor PSD din teritoriu l-ar accepta pe Tăriceanu, în timp ce alţii se simţ şantajaţi.

În plus, nucleul dur al baronilor PSD nu vrea să mai colaboreze din nou cu Victor Ponta, noul partener al ALDE, acuzându-l pe fostul premier că vrea să distrugă PSD, susţin surse citate de ADEVĂRUL. Viorica Dăncilă susţine că ieşirea ALDE de la guvernare ar provoca un haos politic, iar Tăriceanu ar fi principalul responsabil.

Iniţial, Călin Popescu Tăriceanu plănuia să se despartă de PSD abia după alegerile prezidenţiale, fiind pregătit să arunce vina pe Viorica Dăncilă, în cazul în care şefa PSD îşi va menţine candidatura. Până atunci, susține JURNALUL NAȚIONAL,  liderul ALDE ar fi vrut să rămână la guvernare, să candideze la prezidenţiale susţinut măcar de Ponta şi să aibă grupuri parlamentare comune cu ProRomânia, ceea ce ar duce la o alinţă naturală pe viitor între cele două partide.

Ponta a refuzat, motivând că ALDE nu poate să fie şi la Putere, şi în Opoziţie în acelaşi timp. De fapt, Ponta ar vrea să trântească Cabinetul Dăncilă, apoi să intre la guvernare alături de ALDE şi de rămăşiţe din PSD, în condiţiile în care fostul premier poartă negocieri intense cu mai mulţi parlamentari social-democraţi pentru a-i transfera în partidul său.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce credeți că se va întâmpla dacă ALDE va părăsi alianța de guvernare?