Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul ne-a băgat în colaps financiar. Nu mai sunt bani de pensii în buget, iar criza economică este iminentă. Ministerul Finanțelor e pur și simplu umilit după ce a publicat proiectul rectificării bugetare pe care urmează să o adopte Guvernul. Acuzațiile sunt extrem de grave.

Rectificarea bugetară propusă de ministrul Finanțelor și Guvernul PSD-ALDE drept pozitivă este de fapt una negativă afirmă senatorul liberal Florin Cîțu. Acesta consideră că banii sunt mutați dintr-o parte în alta, simultan cu tăierile cheltuielilor cu salariile și impunerea de măsuri fiscale suplimentare, anunță CAPITAL.

„Situaţia este mult mai gravă pentru că trebuie să pornim de la imaginea de asamblu. Ministerul Finanţelor Publice şi Guvernul PSD-ALDE propun o rectificare bugetară pozitivă. Total fals! Pentru că excuţia bugetară de până acum, primele 6 luni de zile, arată clar că veniturile la bugetul sunt sub cele programate, sunt cam 93-94% din ce e programat. În aceste condiţii este clar că rectificarea bugetară va fi una negativă. Adică trebuia să taie cheltuieli mult mai mult decât o fac“.

Liberalii solicită Guvernului să retragă proiectul de rectificare bugetară, susţinând că este "un buget fals", potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, citat de DIGI24. „Premierul Viorica Dăncilă, care nu înţelege nimic din ceea ce se întâmplă în ţară, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care visează "nebunii" pe banii publici, se joacă cu focul şi riscă să arunce în aer bugetul României pentru anii următori.

Rectificarea bugetară majorează din pix o serie de venituri închipuite doar de Teodorovici dintr-o mai bună colectare sau din combaterea evaziunii, în timp ce cresc angajamentele certe de plată pentru mobilizarea clientelei de partid a majorităţii PSD - ALDE înaintea campaniei electorale prezidenţiale“, afirmă Dancă.

Noua Lege a Pensiilor vine cu modificări importante. Chiar dacă majoritatea dintre acestea sunt benefice, există și o categorie de pensionari care are de pierdut, constată EVENIMENTUL ZILEI. Este vorba de pensionarii care au lucrat în grupele superioare de muncă. În momentul de față, cei care au lucrat timp de 10 ani în grupa 1 de muncă, primesc 5 ani în plus de cotizare. Astfel, ei adună 15 ani de cotizare și pot accesa pensia pentru limita de vârstă. Noua prevedere care va intra în vigoare în septembrie 2021 presupune că stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 de muncă nu mai reprezintă stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv.

Pe de altă parte, JURNALUL NAȚIONAL constată că guvernul renunţă, pentru moment, la impozitarea pensiilor speciale. „Nu va fi adoptată odată cu rectificarea”, a afirmat ministrul Finanțelor. Totuși, Cu impozitarea pensiilor speciale eu merg mai departe, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice (MFP), într-o conferință de presă. “Este un mecanism la care trebuie să lucrăm și vom vedea exact în ce formă mergem mai departe, având în vedere că și în Parlament există două inițiative.

Atunci acest mecanism va fi emis de Parlament într-o formă sau alta, fie ordonanță, fie proiect de lege care, în septembrie, ar trebui să fie închis ca subiect”, a spus Teodorovici. El a precizat că pragurile vor fi cele anunțat pe surse în presă, respectiv 7000 și 10.000 lei. Sunt și vești bune cuprinse în această ordonanță. Vorbim despre o creștere a salariilor în sectorul educațional, pentru profesorii care acceptă să predea la mai multe clase. Vor fi creșteri cuprinse între 7-20 de procente pentru numărul de clase pe care le gestionează în plus.

COTIDIANUL anunță că câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.142 lei în luna iunie 2019, în creştere faţă de luna precedentă cu 41 lei (+1,3%), conform datelor prezentate de Insititul Național de Statistică. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (8.245 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.776 lei). Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,5%.

Dar, constată ADEVĂRUL, sunt diferenţe uriaşe între cel mai mic şi cel mai mare salariu mediu net. Datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) scot la iveală diferenţele uriaşe dintre veniturile românilor, existând situaţii în care salariul mediu dintr-un anumit domeniu este şi de 4 – 5 ori mai mare decât cel mai mic venit net lunar. Spre exemplu, în luna iunie, salariul mediu net din domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului a crescut cu 47,2% faţă de luna precedentă, până la nivelul de 8.245 lei, bani în mână.

Venitul este mai mult decât dublu salariului mediu net pe economie (3.142 lei) şi de 4,6 ori mai mare decât cel mai mic salariu mediu, înregistrat în domeniul fabricării produselor de îmbrăcăminte – 1.776 lei.