Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Noi taxe şi impozite vor fi introduse de Executiv, care pare foarte interesat să-şi majoreze veniturile la buget pe ultimele patru luni ale acestui an. Guvernul încearcă din răsputeri să „repare” ce a stricat până acum, respectiv deficitul bugetar uriaş din primele şase luni, care a ajuns la aproape 20 de miliarde de lei, 1,94% din PIB.

Ministerul Finanțelor a publicat pentru dezbatere publică proiectul de ordonanță prin care se reduce numărul de posturi din aparatul de stat, se majorează acciza la țigarete și se introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale și bugetare. Guvernul ar putea adopta la finalul săptămânii proiectul de ordonanță, anunță DIGI24.

Va fi o nouă hotărâre care va declanșa un scandal imens. Reprezentanții firmelor acuză faptul că nu au fost consultați, susține CAPITAL. Cei din Executiv au decis să ia o nouă hotărâre extrem de controversată. Vor aplica o nouă taxă de la 1 septembrie. Este vorba despre acciza pe băuturile răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr. Mai mult, Guvernul majorează și acciza pe produsele din tutun. Totul se produce prin Ordonanță de Urgență.

De asemenea, ROMÂNIA LIBERĂ anunță că pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduală, între 10% şi 50%, la cuantumuri diferite, conform unui act normativ pregătit de Guvern. Pensiile speciale (nu şi cele din contribuţii) sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate. Cele între 2.000 şi 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%. Cele de la 7.000 de lei la 10.000 de lei vor fi impozitate cu 30%, iar cele care depăşesc 10.000 de lei – cu 50%.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi dimineaţă proiectul de act normativ care prevede reducerea numărului de angajaţi în instituţiile publice. Actul normativ propune diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat şi asimilaţilor acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, precum şi cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat, anunță ADEVĂRUL.

De asemenea, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, se propune ca ministerele şi Secretariatul General al Guvernului să supună Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat şi de funcţii asimilate funcţiilor de secretar de stat şi subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%.

Totodată, eegulile de angajare în sectorul bugetar se schimbă, anunță ANTENA3. Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului „unu la trei”, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat, potrivit proiectului de Ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanţelor. În prezent, principiul de ocupare a posturilor la stat este unu la doi. De asemenea, va fi suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.

Peste toate, constată COTIDIANUL, actul propune includerea în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii.