Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În așteptarea momentului în care autoritățile judiciare să ne comunice că au găsit armele crimei și corpurile celor două victime (pînă atunci toate amănuntele rămîn niște basme urîte), teama oamenilor se amplifică exponențial. Toată lumea se întrece în ipoteze care mai de care mai stranii și cere măsuri radicale, care mai de care mai fioroase. Părinții intensifică supravegherea copiilor, fetele evită aleile umbroase și orele tîrzii. Cei mai în vîrstă își amintesc de psihoza din perioada Rîmaru și din groaza care a învăluit Bucureștii la descoperirea cadavrului din cazul Anca. Și atunci procurorii și milițienii s-au străduit să raporteze prinderea vinovatului. Și așa s-a ajuns la drama bietului Samoilescu și a părinților săi. Nu m-ar mira ca și acum să ajungem într-o stare asemănătoare, iar consecințele în materie de climat psihosocial să rămînă aceleași. Omenii să uite încet-încet și să rămînem în situația în care eram. Ceea ce ar însemna aceleași porți deschise pentru următoarele asemenea cazuri. Peste o săptămînă, peste o lună, peste zece ani. O asemenea resemnare ar semăna cu o captivitate care ne-o impunem singuri. Ne autosugestionăm că nu se poate face nimic și că nu ne rămîne decît să plecăm sau așteptăm cu groază următorul caz cu speranța că va fi cît mai departe de noi. Mi se pare cea mai tîmpă atitudine posibilă!

Nu sunt eu cel care se pricepe să propună soluții. România are destui experți profesioniști și politicieni capabili să inițieze un set de măsuri. Unele pot fi copiate din alte legislații și din alte soluții de organizare folosite cu succes în alte țări. Doar cetățeni responsabili nu putem importa.

Oricît ar părea de absurd, soluția ieșirii din situația de acum poate fi aplicată cu cetățenii români rămași acasă. Nu este nevoie decît de o voință politică. Dar voință, nu caricatură de tip populist. Tensiunea apărută după tragedia de la Caracal a generat o energie și o dorință de schimbare pe care România le-ar putea folosi cu succes.

Integral pe Cotidianul