Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Scenariul cel mai periculos pentru PSD legat de scrutinul prezidențial devine, așadar, realitate. Partidul merge cu candidat propriu, în persoana Vioricăi Dăncilă, fără sprijinul ALDE și fără nicio înțelegere cu partidul lui Victor Ponta. Iar sondajele interne arată și mai rău. Şansele candidatului PSD de a intra în turul al II-lea sunt reduse, în aceste condiţii.

Viorica Dăncilă s-a impus în faţa liderilor PSD şi va fi primul candidat femeie la preşedinţia ţării din partea acestui partid. ROMÂNIA LIBERĂ anunță Biroul Permanent al PSD a decis marți, cu doar două voturi împotrivă, să o desemneze pe Viorica Dăncilă drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Dăncilă va trebui validată și de către Comitetul Executiv, iar pe 3 august, de Congresul PSD. Dăncilă a rămas singurul candidat pentru desemnarea ca prezidențiabil, după ce Gabriela Firea a anunțat că se retrage din cursă, în urma lipsei de susținere în rândul baronilor locali.

De Liviu Pleșoianu nu a mai vorbit nimeni, constată GÂNDUL. A devenit atât de neînsemnat în ochii PSD încât, mai ales după retragerea Gabrielei Firea, a rămas singurul din rubrica „și alții”. Asta nu înseamnă, însă, că nu îi va da emoții partidului. Este doar o chestiune de timp. Liviu Pleșoianu a anunțat că își menține decizia de a candida independent la prezidențiale. Deputatul PSD s-a exprimat cu fermitate și ironie, precizând că va candida din partea românilor și nu din partea ”CEX”. El invită partidele care ţin la rădăcinile neamului românesc să îl susţină în cursa pentru un mandat la Cotroceni.

PSD stă acum pe un butoi cu pulbere, după ce Viorica Dăncilă a decis să bată cu pumnul în masă. Șefa social democraților vrea să candideze la prezidențiale și să le impună tuturor filialelor un procent obligatoriu pentru alegeri, anunță CAPITAL. Cei mai vechi oameni din partid nici nu se gândesc să accepte așa ceva și spun că nu semnează nimic. „Nu o să semnez nimic. Cum să semnez așa ceva?”, a tunat șeful din Vrancea, Marian Oprișan care acceptă însă că Dăncilă e o soluție.

Cu alte cuvinte, constată ADEVĂRUL, premierul le-a cerut liderilor PSD din teritoriu să-şi asume faptul că vor face aşa cum trebuie campania electorală şi că, în ipoteză unei înfrângeri la prezidenţiale, toată lumea să-şi dea demisia, nu doar ea.
Totodată, la şedinţă a venit şi sociologul Marius Pieleanu, care le-a arătat datele unui sondaj intern al PSD. Potrivit acestuia, PSD se află doar pe locul al treilea în intenţie de vot, cu 26%. Primul loc e ocupat de PNL, cu 31%, iar al doilea loc de Alianţa USR-PLUS, cu 28%, anunță EVENIMENTUL ZILEI. De asemenea, partenerii de coaliție ai PSD, ALDE, sunt creditați cu 5% în opțiunile de vot, iar Pro România, cu 3 %.

Un calcul simplu arată că PSD, împreună cu ALDE și Pro România, ar fi avut, în cazul unei candidaturi comune, o intenție de vot de 34%. Cu o candidatură proprie, fără sprijinul celorlalte formațiuni, șansele PSD de a accede în turul al doilea al alegerilor prezidențiale sunt extrem de scăzute. Deși între PSD și ALDE a existat o înțelegere  potrivit căreia va fi nominalizat un candidat comun, aceasta a picat, chiar dacă ALDE, în aceleași sondaje, este creditat cu 5 procente, în timp ce Căin Popescu Tăriceanu are o cotă de încredere de 28%, susține JURNALUL NAȚIONAL.

Viorica Dăncilă i-a oferit, luni, lui Victor Ponta, în cadrul negocierilor pentru susținerea unui candidat comun la alegerile prezidențiale, două ministere în Guvernul PSD, pe care ar urma să le primească la toamnă, în septembrie, când pesediștii vor să facă o restructurare guvernamentală, anunță DIGI24. În schimbul intrării la guvernare, partidul lui Ponta ar trebui să o susțină pe Viorica Dăncilă la alegerile prezidențiale. Deocamdată, fostul premier și președinte al PSD ar fi declinat oferta.

În ceea ce privește ALDE, fostul președinte executiv al PSD, Paul Stănescu, le-a spus marți colegilor din CEX, că dacă PSD merge cu candidat propriu la prezidentiale, atunci ALDE va ieși de la guvernare, susține NAȚIONAL. „ALDE o să iasă de la guvernare. Eu vă intreb, dragi colegi, ce o să facem, cu cine o să guvernăm? Aștept un răspuns la aceasta întrebare care ne interesează pe toți”, a întrebat retoric Stănescu. Premierul Dăncila i-a replicat că ALDE nu va ieși de la guvernare. Social-democratul s-a exprimat împotriva candidaturii Vioricai Dăncilă la prezidențiale.

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a declarat marți, întrebat ce va face Călin Popescu Tăriceanu în contextul în care Viorica Dăncilă a fost aleasă prezidențiabilul PSD, că el și colegiii săi sunt dezamăgiți de felul în care a evoluat desemnarea candidatului la prezidențiale, anunță COTIDIANUL. „Prea multe nu sunt de făcut, decât să luăm act de această decizie, noi avem și noi mâine (miercuri – n.r.) o ședință în partid delegație permanentă, în care probabil că vom da un vot în această direcție. Ce vreau eu să spun însă este că eu și colegii mei suntem dezamăgiți de modul cum a evoluat să spunem acest subiect al desemnării unui candidat pentru alegerile prezidențiale.

De mai mult de un an de zile totuși vorbim în spațiul public că această coaliție de guvernare ar trebui să aibă un candidat comun, pentru a își maximiza șansele de a câștiga alegerile prezidențiale, adică pentru noi nu a existat niciodată altă țintă decât câștigarea alegerilor prezidențiale și bineînțeles am stabilit ca și criteriu de desemnare a candidatului sondajul, să facem sondaje, să facem analize să discutăm că așa e în coaliție cu partenerii și ajungi la o concluzie”, a declarat Andrei Gerea la ANTENA3.

Dăncilă a evitat să dea un răspuns la întrebarea dacă poate PSD să intre în turul al doilea fără ajutorul ALDE și Pro România: „Bineînțeles că un sprijin din partea ALDE și Pro România este un sprijin important, pentru că fiecare aduce un aport. Dar PSD este hotărât să meargă în aceste alegeri și nu numai să intre în turul doi, ci să le câștige”.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce credeți că va face candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă? Va obține un scor rușinos, va trce de primul tur sau va câștiga alegerile?