Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Drumul preşedintelui PSD, Viorica Dăncilă, spre Palatul Cotroceni devine tot mai uşor, pe măsură ce contracandidaţii ei din PSD se retrag din cursă şi anunţă chiar că o vor sprijini. Dar marea alianță de stânga dorită de Dăncilă, respectiv susținerea candidatului PSD și de ALDE și de Pro România, este un foarte mare fiasco, așa cum se și anunța.
 
Cei doi bărbați care o flanchează pe Viorica Dăncilă la conducerea partidului, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor, și-au anunțat, cavalerește, retragerea din competiția pentru candidatura la prezidențiale, pentru a-i face loc. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, se retrage din cursa internă pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale şi anunţă că va merge pe mâna Vioricăi Dăncilă, susține COTIDIANUL. Scorul obţinut de Mihai Fifor în sondajele realizate de PSD a fost sub 5%, potrivit unor surse din interiorul partidului.

Anunţul lui Fifor vine după ce Eugen Teodorovici s-a retras şi el, duminică, din competiţia internă. Dintre social-democraţii care şi-au anunţat iniţial dorinţa de a candida pentru fotoliul de la Cotroceni au mai rămas acum doar Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae. Surse din PSD spun că Viorica Dăncilă va fi desemnată marţi, în cadrul Comitetului Executiv al partidului, drept candidat oficial, anunță CAPITAL. Şedinţa se anunță totuși una tensionată și asta doarece şi Gabriela Firea îşi dorește nominalizarea social-democraţilor.

Doar că ieri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că va face campanie electorală pentru PSD la alegerile prezidențiale, chiar dacă nu va fi ea candidatul partidului, anunță DIGI24. „Dacă mâine după BPN și CEx se va da un vot, sau nu se va ajunge la vot și doamna premier va avea cele mai multe organizații de partea domniei sale, și eu în mod evident nu voi fi persoana aleasă, eu sunt membru PSD, sunt vicepreședinte al PSD, sunt președinte interimar la București și voi face campanie pentru PSD”, a spus Gabriela Firea la B1TV.

Aceasta după ce își anunțase intenția de a candida motivând prin faptul că "lucrurile nu merg în direcţia bună pentru PSD". ANTENA3 amintește că Firea a mai spus, de asemenea, că premierul Viorica Dăncilă nu are cum să fie candidatul social-democraţilor de succes la alegerile prezidenţiale câtă vreme nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului.

Altfel spus, Gabriela Firea nu mai ia în calcul nici o candidatură independentă, susținută de PRO România și, eventual ALDE. Astfel, „noul gen de USL“ pe care și-l dorea Gabriela Firea s-a născut deja mort, în primu rând pentru că ALDE ține la candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu iar fără ALDE nu poate exista niciun „nou fel de USL“. JURNALUL NAȚIONAL amintește că primarul general, Gabriela Firea, s-a declarat convinsă că l-ar învinge pe Klaus Iohannis la următoarele alegeri prezidenţiale în cazul în care ar beneficia de susţinerea PSD, ALDE şi Pro România.

Nici preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, nu crede că Gabriela Firea va candida independent la alegerile prezidenţiale, în cazul în care nu va fi desemnată candidatul partidului, pentru că ar însemna să-şi piardă portofoliul de primar. Dăncilă consideră că, cupă votul din Comitetul Executiv, tot partidul va trebui să se alinieze în spatele persoanei care va fi desemnată pentru a candida la Preşedinţie, anunță ADEVĂRUL.

Liderul PSD a avut, luni, o întrevedere cu Călin Popescu Tăriceau și Victor Ponta, cu care a discutat despre susținerea unui candidat PSD la prezidențiale. Ea a anunțat că așteapă un răspuns de la cei doi lideri politici până pe trei august, atunci când e convocat congresul PSD. GÂNDUL precizează că PSD va merge cu un candidat propriu la prezidențiale. La fel și ALDE, care îl va susține pe Călin Popescu Tăriceanu în această cursă. În acest context, Adrian Țuțuianu a anunțat că și Pro România va avea candidat propriu.

Astfel, „singura victorie” a premierului la discuțiile cu președintele ALDE a fost promisiunea pe care i-a făcut-o acesta că nu va scoate partidul de la guvernare, ceea ce ar duce la demiterea Guvernului Dăncilă. DIGI24 susține că este exact ceea ce își dorea și Victor Ponta, care i-a pus lui Tăriceanu această condiție pentru ca Pro România să îl susțină la alegeri: să iasă de la guvernare. ”Ce câștig eu dacă te susțin pe tine la alegeri?”, i-ar fi spus Ponta președintelui ALDE.

Planul lui Ponta este să îl forțeze pe Tăriceanu să plece din Guvern, să provoace căderea Cabinetului Dăncilă și migrarea pesediștilor la Pro România. Deocamdată, Tăriceanu l-a refuzat pe Ponta, dar, spun apropiații săi, ALDE nu va mai sta la guvernare dincolo de luna septembrie. Se fac presiuni asupra liderului de către cei din organizații să se rupă de PSD, considerat vinovat pentru prăbușirea partidului în sondaje.