Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Schimbarea formulei de calcul a pensilior din toamna anului 2021, când potrivit noii legi a pensiilor punctul de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referinţă, va genera recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată, susţin specialiştii contributors.ro
„Noua formulă de calcul va corecta această situaţie în condiţiile în care indicele de corecţie este eliminat din formulă, iar filosofia acesteia se deplasează de la punctajul mediu anual către punctajul total obţinut de contributori”, scrie specialistul contributors.ro.
Mai precis, noua formulă este: Pensie = Număr puncte * Valoarea punctului de referinţă,
unde valoarea punctului de referinţă este o variabilă egală cu valoarea punctului de pensie împărţită la 25, stagiul mediu de cotizare al pensionarilor din prezent. Practic, în locul împărţirii punctajului total la stagiul complet de cotizare, noua formulă propune împărţirea celui de-al doilea factor, punctul de pensie la un stagiu mediu de cotizare rezultând indicatorul numit punct de referinţă. Deşi dispare variabila indice de corecţie din calculul pensiei, acest lucru este mai mult decât compensat de faptul că împărţirea se va face la 25 şi nu la stagiul complet de cotizare, pe net rezultând beneficii mai ridicate.
Pentru a ilustra impactul aplicării noii formule de calcul, va fi reluat exemplul de mai devreme şi va fi determinată pensia potrivit noii formule de calcul, separat pentru bărbaţi şi pentru femei, diferenţierea fiind necesară întrucât noua formulă se bazează pe punctajul total, acesta fiind superior în cazul bărbaţilor datorită stagiului de cotizare mai îndelungat.

Integral pe Adevărul