Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Schimbarea formulei de calcul a pensilior din toamna anului 2021, când potrivit noii legi a pensiilor punctul de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referinţă, va genera recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată, susţin specialiştii contributors.ro
„Noua formulă de calcul va corecta această situaţie în condiţiile în care indicele de corecţie este eliminat din formulă, iar filosofia acesteia se deplasează de la punctajul mediu anual către punctajul total obţinut de contributori”, scrie specialistul contributors.ro.
Mai precis, noua formulă este: Pensie = Număr puncte * Valoarea punctului de referinţă,
unde valoarea punctului de referinţă este o variabilă egală cu valoarea punctului de pensie împărţită la 25, stagiul mediu de cotizare al pensionarilor din prezent. Practic, în locul împărţirii punctajului total la stagiul complet de cotizare, noua formulă propune împărţirea celui de-al doilea factor, punctul de pensie la un stagiu mediu de cotizare rezultând indicatorul numit punct de referinţă. Deşi dispare variabila indice de corecţie din calculul pensiei, acest lucru este mai mult decât compensat de faptul că împărţirea se va face la 25 şi nu la stagiul complet de cotizare, pe net rezultând beneficii mai ridicate.
Pentru a ilustra impactul aplicării noii formule de calcul, va fi reluat exemplul de mai devreme şi va fi determinată pensia potrivit noii formule de calcul, separat pentru bărbaţi şi pentru femei, diferenţierea fiind necesară întrucât noua formulă se bazează pe punctajul total, acesta fiind superior în cazul bărbaţilor datorită stagiului de cotizare mai îndelungat.

Integral pe AdevărulComentarii

cucu Marius si niste nenorociti cu totii habar nu aveti de lege si vorbiti aiurea. Cititi legea si apoi vorbiti!

23 iulie 2019 9:12

Marius Da , da multe se vor mări din 2021. Puneți botul proștilor că iar va da PSD glorie.

22 iulie 2019 15:41

Niste nenorociti cu totii! Ca si cu calculul de referinta pentru dobanzile la credite. Atatea le tot invart si redenumesc, dar in fond nu se schimba nimic, pentru ca e piata cea care dicteaza totul. Asa si cu pensiile, poti sa le tot redefinesti si redenumesti, in final nu poti da pensii peste fondul de pensii, decat din imprumuri (ceea ce face de vreme buna guvernul PSD-ist). Ca si cum n-am fi fost destul de imprumutati, au mai inventat si pensiile (pomenile) speciale pentru alesii locali. La final, vom plati cu totii.

22 iulie 2019 15:41

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.