Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Simona Halep se pregăteşte pentru o nouă descălecare la Arena Naţională, miercuri seară, de la ora 19:00, pentru a-şi prezenta cel mai nou trofeu din colecţie. Vineri, 13 iulie 2019, românca a primit mult-râvnita "Venus Rosewater Dish" - trofeul rezervat începând cu 1864 campioanelor de la Wimbledon. Halep a luat acasă o replică a trofeului, la scară 3/4, nu "farfuria" cu diametru de 47 de centimetri şi jumătate, care a revenit imediat după terminarea ceremoniilor oficiale în muzeul de la All England Club.

De ce este, totuşi, trofeul de la Wimbledon cel mai râvnit printre jucătorii şi jucătoarele de tenis? De ce, aşa cum şi Simona Halep a spus-o în multele interviuri acordate după victoria de sâmbătă, al treilea turneu de Mare Şlem din calendarul competiţional câştigă detaşat duelul cu Roland Garros, US Open şi Australian Open, primind eticheta de "leagăn al tenisului"?

1. Cel mai vechi turneu de tenis a consacrat setul de reguli fundamentale care guvernează şi în prezent

Tenisul modern îşi are originile într-un nou sport care se contura în martie 1874, pentru o clasă cu statut social privilegiat care se plictisise de tradiţionalul croquet - un joc sportiv în care jucătorii, cu ajutorul unor ciocănaşe de lemn, trebuie să ducă o minge în porţile adversarului. Rădăcinile adânci ale tenisului vin din Evul Mediu şi Renaştere, scrie autoarea Elisabeth Wilson într-o carte-enciclopedie a sportului alb, intitulată "Love Game. O istorie a tenisului, din Epoca Victoriană până la fenomenul global", însă sportul în care mingea era lovită cu palma, în Franţa, fusese dat uitării. Major Wingfield este creditat pentru primele tentative de a alcătui un set de reguli ale tenisului modern, dar şi pentru crearea unui "set complet de tenis", care, practic, te ajuta să pregăteşti un teren de joc oriunde aveai iarbă şi un spaţiu suficient de mare la dispoziţie.

Integral pe ProSport