Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministerul Energiei a eliberat astăzi, 16 iulie 2019, companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București, autorizația pentru executarea unui studiu geotehnic onshore în localitatea Tuzla, județul Constanța, în vederea construirii de către compania americană a unei stații de măsurare a gazelor. Amplasamentul în care vor fi realizate forajele și măsurătorile este alcătuit din trei parcele cu o suprafață totală de peste 200.000 mp. Autorizația a fost emisă în urma solicitării ExxonMobil Exploration and Production Romania, iar lucrările pe care companie americană le va derula la Tuzla sunt evaluate la 2,1 milioane de lei, fără TVA.
Este o primă reacție a autorităților române după ce ieri, 15 iulie, au apărut informații că gigantul american dorește să părăsească investiția din Marea Neagră, acolo unde lucrează în tandem cu OMV Petrom. Americanii și partenerii său au găsit resurse de gaze în perimetrul Neptun Deep, cantitatea fiind de 42-84 miliarde de metri cubi, adică jumătate din resursa certă de gaze a României.
Anunțul ministerului pare o concesie pentru americani. De exemplu, luna trecută, autorităţile guvernamentale s-au arătat nemulţumite de atitudinea agresivă şi lipsită de flexibilitate a lui Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil. “La ultimele întâlniri dintre operatori şi autorităţi, unul dintre consilierii premierului Viorica Dăncilă a fost scos din sărite de aroganţa lui Richard Tasker şi a aruncat cu hârtiile. Relaţiile dintre autorităţile din România şi Exxon nu sunt cele mai bune, în condiţiile în care este dificil de lucrat cu Richard Tasker, pentru că cererile lui sunt nerealiste, pare că nu înţelege circumstanţele locale şi compensează această neînţelegere cu agresivitate şi aroganţă. Iniţial, oficialul local al Exxon a acceptat regimul fiscal al Legii Offshore, ulterior, însă, s-a răzgândit şi a cerut alte discuţii pe subiect. Este posibil ca atitudinea reprezentantului local al Exxon să aibă impact asupra parteneriatului strategic dintre Exxon Mobil și statul român”, au declarat surse guvernamentele pentru Financial Intelligence.

Integral pe Cotidianul