Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Viorica Dăncilă e nevoită să candideze la prezidenţiale ca să transmită un mesaj de forţă în partid, deci refuză să-l susţină pe Tăriceanu. Liderul ALDE ameninţă că rupe coaliţia dacă nu e sprijinit de PSD, iar Gabriela Firea negociază cu Ponta şi Tăriceanu sprijinul pe care Viorica Dăncilă îl așteptă degeaba de la aceștia.

După ce PSD a votat luni în CEx pentru nominalizarea unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale şi a cerut susţinerea ALDE şi Pro România, cele două formaţiuni au întors spatele la negocierile cu social-democraţii. Partidul lui Tăriceanu ameninţă şi spune că posibilitatea pentru rupererea Coaliţiei „e destul de serioasă”. ADEVĂRUL afirmă că principalele nemulţumiri au apărut după ce PSD a decis că va avea candidat propriu la prezidenţiale, fără să discute şi cu ALDE despre acest subiect. Totodată, decizia social-democraţilor a fost luată chiar în perioada în care Călin Popescu Tăriceanu este plecat în concediu.

În aceste condiții, premierul Dăncilă tremură în aceste momente pentru viitorul coaliţiei de guvernare, susține CAPITAL. Liderii ALDE au adoptat o poziţie de forţă şi lansează ameninţări la adresa PSD. Liderii ALDE analizează serios opţiunea ieşirii de la guvernare în această toamnă, spun surse din partid. Astfel de discuţii au mai avut loc şi la începutul anului, dar s-a renunţat la idee.

Scorul de la alegerile europarlamentare a demonstrat totuşi că prezenţa în Guvernul Dăncilă nu a fost de bun augur pentru ALDE. Liderii care îşi doresc ieşirea de la guvernare argumentează că doar prin desprinderea de PSD, ALDE poate obţine un scor mai bun la alegerile prezidenţiale şi la alegerile locale şi generale care vor avea loc în vara, respectiv iarna lui 2020.

Nemulţumirile partenerilor de coaliţie sunt atât de mari încât se pune serios problema ruperii alianţei şi a ieşirii de la guvernare, afirmă și DIGI24. Acest lucru s-ar putea întâmpla în septembrie sau octombrie atunci când partidele se pregătesc de startul campaniei electorale. „De ce am mai sta să încasăm castane lângă ei? Măcar dacă și-ar da interesul, dar să stai lângă un partener care nu mai vrea să lupte, pentru ce?! Posibilitatea ruperii Coaliției e destul de serioasă. Dacă PSD vinde meciul, trebuie să ne găsim parteneri care vor să lupte.'', au declarat surse din partid.

Pentru cei din ALDE nici nu se pune problema susţinerii unui candidat PSD, în condiţiile în care pregătesc încă de anul trecut candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu. „Indiferent de alegerea PSD, Tăriceanu candidează.”, spun aceleaşi surse.

Și Pro România lui Victor Ponta a refuzat-o pe Viorica Dăncilă. Adrian Țuțuianu a anunțat că Pro România va desemna un candidat propriu la prezidențiale, în contextul în care PSD și ALDE au anunțat deja că vor avea proprii candidați, anunță COTIDIANUL. El a adăugat că susținerea Gabrielei Firea ar putea să ducă formațiunea politică în turul II.

„Ideea unei alianţe Pro România-PSD-ALDE a fost lansată de Victor Ponta, care a spus că, pentru sănătatea vieţii politice din România, o asemenea alianţă ar putea să ducă un candidat în turul doi. Uitaţi-vă cât de gravă e situaţia social-democraţiei româneşti. Nu îşi pune problema să câştige prezidenţialele, ci să ducă un candidat în turul doi. Aici au dus Liviu Dragnea, Bădălău, Rovana Plumb, Codrin Ştefănescu și alții Partidul Social Democrat. Ce s-a întâmplat, însă, ieri (luni n.r.), ne arată că o asemenea alianţă nu este posibilă“.

Fără voturile ALDE din Parlament, PSD pierde imediat puterea. ALDE şi-a întins şi o plasă de siguranţă în cazul desprinderii de PSD: ProRomânia. Călin Popescu Tăriceanu are o relaţie foarte apropiată cu Victor Ponta încă din vremea USL, cei doi plănuind chiar o alianţă între cele două partide, anul viitor, pentru locale şi parlamentare, potrivit unor surse politice, citate de EVENIMENTUL ZILEI. O decizie finală va fi luată săptămâna viitoare, după ce Tăriceanu se întoarce din concediu.

Destrămarea coaliției de guvernare este doar o chestiune de timp. Culmea este că PSD nu are niciun plan de rezervă, nu are cu cine să bată palma nici măcar pentru o alianță de formă, doar pentru prezidențiale. Exclus USR, exclus PLUS, exclus Mișcarea Populară. UDMR nu dă fără să ceară dublu sau triplu. Într-o dulce naivitate, Viorica Dăncilă a forțat nota cu listele de candidați și se vede preferata partidului.

Încă nu s-a prins că, în spatele ei, baronii calcă pe accelarație pentru a o convinge că este suficient de pricepută ca să câștige, mai ales că, dau ei asigurări, are la picioare tot partidul care o venerează. Dăncilă trăiește în aburii unei victorii imaginare, neștiind că, în realitate, baronii o înping în față tocmai ca să o piardă, susține NAȚIONAL. Iar ea, într-o inconștiență chiar hazlie, declară că, în cazul pierderii alegerilor, își va da demisia.

Perfect, madam. Exact asta așteaptă și baronii. Altminteri, Dăncilă a mutat superb pe tabla de șah. A pierdut regina, pioni nu mai are decât doi, nebunul a luat-o razna și regele e blocat în colț. I-a mai rămas un cal cu care să fugă, dar e șchiop și nici nu are unde. Și-a dat singură mat.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Cine ar trebui să fie candidatul PSD la prezidențiale? Viorica Dăncilă, Gabriela Firea sau altcineva?