Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bacteriile şi viruşii din gheaţă şi permafrost - conservă bine microbii şi viruşii, deoarece este rece, fără oxigen şi întunecat -, renasc de-a lungul secolelor, pe măsură ce clima pământului se încălzeşte. De-a lungul istoriei, oamenii au trăit faţă-n faţă cu bacteriile şi viruşii. De la ciuma bubonică la variolă, oamenii au evoluat şi au ajuns să le reziste şi astfel s-au dezvoltat noi modalităţi de infecţie, transmite BBC.

Schimbările climatice topesc permafrostul - un strat de sol îngheţat permanent -, iar viruşi şi bacterii antice se trezesc la viaţă. În condiţii normale, straturile superficiale de permafrost, cu o adâncime de până la 50 de cm, se topesc în fiecare vară, însă acum încălzirea globală expune treptat straturile mai vechi, asta însemnând că topirea gheţii ar putea deschide o cutie de boli a Pandorei.

Integral pe Gândul