Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Prima femeie care aspiră la postul de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află astăzi în fața unui moment decisiv-votul Parlamentului European asupra candidaturii sale. Pentru a reuși să preia ștafeta de la Jean Claude Juncker, Ursula von der Leyen trebuie să obțină o majoritate absolută, adică cel puţin 374 de voturi.

Candidata din Germania, în prezent ministru al apărării și apropiată a cancelarului Anegla Merkel, va avea ceva emoții la votul din forul de la Strasbourg. Indiferent de rezultatul de la finalul zilei, von der Leyen a anunțat că va demisiona de la minister.

Votul are loc în contextul în care numeroşi eurodeputaţi au fost nemulțumiți de faptul că propunerea sa pentru șefia executivului european pe 2 iulie a fost rezultatul unor negocieri de culise între liderii statelor membre care au decis astfel, la presiunea președintelui francez Emmanuel Macron, să nu mai țină cont de sistemul spitzenkandidat (capul de listă al partidul care câștigă alegerile europene este desemnat președinte al Comsiei europene, sistem care a fost folosit o singură dată în cazul lui Jean Claude Juncker).

Integral pe Hotnews