Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Nu cred că o remaniere în guvernul Dăncilă, mică sau mare, mai poate schimba ceva esențial în percepția guvernului PSD-ALDE. Lucrurile nu stau strălucit dar nici catastrofal. În ciuda tărăboiului cu accente disperate comis de liberali, lucrurile merg mai departe. Încă mai sunt necesare date despre situația financiară a guvernării, încă mai avem nevoie de gafe sau de succese pentru a ne alarma sau pentru a ne îndrepta într-o direcție sau alta. Și, cu toate acestea, o remaniere s-a produs. Ea este mai degrabă rezultatul înlocuirii unor oameni percepuți ca hiperdevotați lui Liviu Dragnea decît ca eșecuri de eficiență în guvernare. Cel puțin așa pare, deși, dacă ne mai învîrtim în jurul cazurilor Teodor Meleșcanu și Carmen Dan, descoperim că explicațiile sunt cam de altă natură decît simpla prestație guvernamentală.

Să luăm cazul lui Teodor Meleșcanu. Tot proletariatul digital vrea să-l scoată pe Meleșcanu drept țap ispășitor al aglomerației de la alegerile europarlamentare. De cînd Serviciile Secrete înfierbîntă populația Românei pe internet, de atunci durează acest asalt și această mobilizare în preajma cîtorva ambasade. Să nu uităm, prima mare jonglerie cu voturi la o ambasadă s-a petrecut în iarna lui 2004 la Paris, cu sute de oameni pe secundă și cu Teodor Baconschi pe post de ambasador, mai apoi promovat de Traian Băsescu pe diverse posturi de complezență. Tehnica de stîrnit alegători și de acoperit mișmașuri electorale a continuat și la alegerea lui Klaus Iohannis și la alegerile parlamentare și la cele europarlamentarele din acest an. Dar mai abilă și mai bine „organizată”! Aglomerația de la unele ambasade și consulate a fost bună de pretext. La o adică, ar fi putut deveni chiar pretext pentru un tărăboi legat de demisia guvernului. Și totuși, mulțumiți de rezulate, băieții au redus anvergura scandalului, mulțumindu-se cu căutarea unui vinovat de serviciu. Așa a fost scos la rampă ministrul Teodor Meleșcanu. Ce vină are Meleșcanu în legătură cu „umilirea“ unor compatrioți înghesuiți la secțiile de votare? După părea trompeților, vina ministrului este totală. După părerea mea, nu este nici una! Nici ghicitor în stele să fi fost Teodor Meleșcanu și tot n-ar fi aflat unde se duc românii să voteze, mai ales că nici o prevedere legală nu le impune să se înscrie undeva. De ce trebuia scos Meleșcanu? Ei bine, asta este o întrebare.

Integral pe Cotidianul