Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul a băgat România în faliment. Au ieșit la iveală cifrele care demască Executivul și anunță colapsul. Suntem în prăpastie, iar criza ne va distruge pur și simplu. Cei din Guvern au băgat România într-un faliment din care nu vom mai reuși să ieșim, indiferent de zbaterile actualei Guvernări.

Ultimele cifre făcute publice anunță un adevărat dezastru pentru țara noastră, constată CAPITAL. Falimentul este de-a dreptul iminent. O spune senatorul PNL, Florin Cîțu, care vine și cu cifrele care spun totul. Deficitul de cont curent este de-a dreptul inacceptabil. Mai mare cu 1,4 miliarde de euro după doar cinci luni. Asta înseamnă că deprecierea leului îi va lovi pe toți românii. Și asta nu e tot. Când vine vorba de investițiile străine directe problemele sunt la fel de mari, iar gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii, dar și datoria externă sunt amețitoare.

Datoria externă totală a României a crescut cu 4,109 miliarde euro în primele 5 luni, la 103,526 miliarde euro, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). În 31 decembrie 2018, datoria externă totală era de 99,417 miliarde euro, potrivit datelor BNR. După 5 luni, datoria externă totală a urcat la 103,526 miliarde euro, anunță JURNALUL NAȚIONAL. În plus, datoria publică a crescut cu 2,06 miliarde euro în primele 5 luni, la 36,823 miliarde euro.

Liderii PSD au discutat în ședința CEX al PSD despre gaura bugetară care trebuie acoperită la rectificarea de la finalul lunii iulie pe care trebuie să o împace cu dorințele baronilor locali și ale primarilor și cu nevoile electorale ale partidului, afirmă DIGI24. „Este o presiune foarte mare pe buget, dar trebuie să le dăm bani primarilor pentru că urmează alegerile”, a spus Viorica Dăncilă în cadrul ședinței, potrivit unor surse participante la discuții.

Ministrul Finanțelor le-a promis baronilor locali 1,5 miliarde de lei pentru PNDL, programul de investiții dedicat primarilor, principala sursă de control financiar asupra aleșilor locali. Teodorovici le promisese deja primarilor că le va da la rectificare 1,5 miliarde de lei pentru a acoperi diferența în minus rămasă după scăderea cotei alocate din impozitul pe venit, deci la rectificare vor merge 3 miliarde de lei doar pentru primării.

Timp de aproape două ore subiectul principal al Comitetului Executiv de luni a fost rectificarea bugetară din 31 iulie, în contextul în care Guvernul nu mai are bani la buget, au spus sursele din PSD, citate de GÂNDUL. Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a mers pe ideea tăierii unor programe sociale, acesta evocând și bursele pentru studenți, plus ajutoarele sociale, cu precădere ajutorul de șomaj, în ideea de a convinge oamenii să se integreze pe piața muncii.

Cu toate acestea Teodorovici nu a prezentat, în CEx, și forma pe care o va lua măsură economică privitoare la ajutoarele de șomaj, au precizat sursele social-democrate. Printre alte măsuri avute în vedere ar fi și ajustări ale indemnizației pentru persoanele cu handicap. Ideea tăierii din programele sociale va fi făcută de PSD cu scopul de a salva Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), afirmă COTIDIANUL.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat luni că vrea să introducă o „taxă de solidaritate“ pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei. Ministrul a declarat că propunerea a fost „convenită de principiu în cadrul CEX-ului“ PSD, însă Teodorovici nu a precizat nivelul acestei taxe, remarcă EVENIMENTUL ZILEI. „O variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit”, a spus Teodorovici, care a precizat că s-a discutat de suma de 10.000 de lei, iar„la ce depăşeşte să se aplice o taxă de solidaritate“.

Aşa-zisa „taxă de solidaritate” care va fi impusă pensiilor mai mari de 10.000 de lei este „praf în ochii” electoratului, iar pragul propus este oricum mult prea mare, chiar şi pentru pensii speciale, consideră analistul financiar Gabriel Biriş, citat de ADEVĂRUL. "Taxa de solidaritate"? Nu mai bine îi ziceti impozit? Si de ce să supra-impozitaţi pensiile speciale (pe care tot domniile voastre le-aţi dat şi mai apoi le-aţi tot mărit)? Consideraţi cumva că sunt imoral de mari şi trebuie ajustate prin impozitare? Sau că dăuneaza sănătăţii (naţiei), precum alcoolul şi tutunul?

Eu cred că este totusi vorba de praf în ochi, că doar se apropie urmatoarea rundă de alegeri... De ce cred asta?", a scris Biriş pe pagina sa de Facebook. În primul rând, spune el, pragul este uriaş (10.000 lei), chiar şi pentru pensii speciale, deci numărul celor care îşi vor vedea pensiile ajustate este infim.