Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deși nu se afla pe ordinea de zi a ședinței CEX al PSD de luni, subiectul candidatului partidului la alegerile prezidențiale a fost abordat abrupt și tensionat, din cauza prezenței Gabrielei Firea la reuniunea social-democraților. Ea a cerut ca partidul să ia o decizie și Viorica Dăncilă a atacat-o frontal.

CEX al PSD a votat ca partidul să aibă candidat propriu la prezidențiale și să înceapă negocieri cu partidul lui Victor Ponta și cu ALDE pentru susținerea candidatului PSD. Singurul care a votat împotrivă a fost Dumitru Buzatu, șeful PSD Vaslui, afirmă DIGI24. Numele candidatului va fi făcut public în cadrul Congresului din data de 3 august. Astfel, PSD nu acceptă să susțină candidatura liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, însă cere sprijinul ALDE și al Pro România pentru candidatura propusă de socialdemocrați.

În urma acestui vot, se prefigurează un scenariu din care niciunul dintre cele trei partide, divizate prin candidați diferiți, nu va avea șanse să câștige lupta împotriva lui Klaus Iohannis, existând chiar întrebări serioase cu privire la accederea în turul al doilea, afirmă JURNALUL NAȚIONAL. Astfel încât candidatul USR-PLUS, Dan Barna, ar avea cele mai mari șanse să se confrunte cu Iohannis în cursa finală pentru Palatul Cotroceni.

În Comitetul Executiv al PSD, primarul general Gabriela Firea şi liderul PSD Olt, Paul Stănescu, i-au reproşat premierului Viorica Dăncilă că şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale înainte să discute în partid. Firea a pledat pentru o candidatură comună PSD-ALDE-ProRomânia, în timp ce Viorica Dăncilă susţine că PSD trebuie să intre în cursă cu candidat separat, nu să facă alianţă cu ALDE, „care are 4%“, susţin surse politice, citate de ROMÂNIA LIBERĂ.

Liderul PSD Viorica Dăncilă le-a transmis contestatarilor din partid - printre care se numără Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Radu Moldovan (Bistriţa) - că îşi va asuma rezultatul de la alegerile prezidenţiale, oricare ar fi acesta, susţin surse din CEX pentru ADEVĂRUL. Mai mulţi lideri din teritoriu se tem că Viorica Dăncilă nu va intra în turul doi dacă ALDE şi ProRomânia vor stabili candidaţi separaţi.

Viorica Dăncilă le-a transmis însă social-democraților, în CEx, că în cazul în care PSD nu va intra în turul al doilea la alegerile prezidențiale, atunci ea va fi prima care își va da demisia de la șefia partidului, anunță COTIDIANUL. Gabriela Firea a propus negocieri cu Tăriceanu şi Ponta pentru a se ajunge la un candidat comun. Potrivit unor surse politice, Gabriela Firea ar vrea să intre în cursa pentru Cotroceni, dar numai cu susţinerea ALDE şi ProRomânia.

Baronii din partid o împing spre prezidențiale pe Viorica Dăncilă, convinși că va fi un eșec și o pot înlătura de la conducerea formațiunii. Pe de altă parte, Gabriela Firea, care până nu demult se jura că nu o tentează președinția, s-ar arunca în luptă, constată EVENIMENTUL ZILEI. Pe de altă parte, surse din cadrul ALDE au precizat că partidul condus de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privește cu maximă circumspecție votul de ieri, din cadrul Comitetului Exectiv Național al PSD, în legătură cu decizia de a avea un candidat separat la alegerile prezidențiale.

ALDE a decis, totodată, că Tăriceanu va fi candidatul acestei formațiuni politice și că, cel mai probabil, va beneficia de sprijinul Pro România, cu care va fi încheiată o alianță electorală, anunță GÂNDUL. Mai mult, voci din ALDE pun sub semnul întrebării și viitorul Coaliției de guvernare cu PSD, atât timp cât cele două partide aliate în Parlament și care susțin același Guvern, se vor lupta pentru funcția prezidențială.

Se prefigurează, așadar, un eșec zdrobitor al zonei de centru-stânga a eșichierului politic la scrutinul prezidențial. Cu un electorat divizat, chiar și în interiorul PSD, dar cu siguranță împărțit ca preferințe între Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și PSD, șansele ca unul dintre candidați să prindă turul al doilea sunt practic nule. Acest lucru reiese și dintr-un sondaj intern al ALDE, prezentat pe surse.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Cine ar trebui să fie candidatul PSD la prezidențiale? Viorica Dăncilă, Gabriela Firea sau altcineva?