Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Suma exactă cheltuită de Banca Națională a României pentru administrarea aurului depus la Londra a fost de 345 000 lei în anul 2018.Suma este evidențiată în Raportul BNR dat publicității în 10 iulie 2019.Raportul este trimis Parlamentului României.Raportat la cursul mediu lei/euro din anul trecut- 4,65lei/euro- suma din evidențele contabile este pentru anul 2018 echivalentul a 74 193 euro. Aceste cheltuieli se referă strict la aurul aflat în custodie la Banca Angliei.

Rezerva de aur, de circa 104 tone , din care 61 de tone se află în custodie la Banca Angliei, a fost subiectul unei intense dispute politice, o lege a Parlamentului,inițiată de Șerban Nicolae și Liviu Dragnea, care modifică Legea privind Statutul BNR, ar impune aducerea în țară a aurului din rezerva internațională aflat în străinătate. Legea nu este încă în vigoare, nefiind publicată în Monitorul Oficial.

Integral pe Jurnalul Național