Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Europarlamentarul Theodor Stolojan a atras atenţia, vineri, că sistemul de pensii nu mai este sustenabil şi că trebuie trecut la sistemul în care fiecare individ îşi constituie propriul fond de pensii în timpul vieţii active.

''Sistemul de pensii, orice i-aţi face, nu mai este sustenabil. Sub nicio formă. Şi nu discutăm aici de faptul că din bugetul de stat trebuie să tai tot timpul, ştiu eu, 2-3 miliarde de euro, ca să acoperi deficitul la sistemul de pensii. Problema e pe fond. În condiţiile în care ai atâţia români care lucrează în străinătate, în condiţiile în care în următorii 20-25 de ani România are de recuperat din diferenţele faţă de ţările dezvoltate, trebuie trecut de la sistemul actual, în care cei care lucrează plătesc contribuţii pentru cei care se află la pensie, la sistemul în care fiecare individ îşi constituie propriul fond de pensii în timpul vieţii active'', a declarat Stolojan, potrivit Agerpres.

În plus, acesta a mai spus că măsura trebuie luată cât mai repede.

''Cu cât vom întârzia o asemenea decizie, cu atât va fi mai greu. Gândiţi-vă că astăzi sunt 3,5 milioane de pensionari care au pensie sub 1.000 de lei. Nimeni nu poate face absolut nimic substanţial pentru aceştia, de aceea sistemul trebuie schimbat'', a adăugat Stolojan.


Comentarii

Omul plictisit Ce faci "draga Stolo", ti-a trecut boala aia, de-l facea pe omul de nimic sa pise ochii ? Ai incepu sa glasuiesti, ai si opinii personale, mai nou ? Ia adu-ti aminte, cine a facut varza economia nationala, cine a alungat din tara ce mai buni meseriasi, ca "Romania nu are bani sa-i plateasca". Adu-ti aminte cine a creat conditiile pentru o scadere catastrofala a natalitatii, cu efecte in schimbarea pronuntata a distributiei pe varste. Si mai adu-ti aminte cui datoram cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, cu toate "binefacerile" care decurg de aici. Asa ca ia-ti pastilele in continuare, taci in plm si du-te dracului. Esti ultimul om pe care doream sa-l aud.

3 iunie 2012 10:48

anonim pt trupa a3. puneti umarul solid sa nu se faca modernizarea romaniei. si asta cu "convingerea" ca vreti binele romanilor. ce salarii aveti de va dati sufletul pt seful vostru securist dovedit ? cred ca si voi aveti ceva ceva cu secu. imi produceti toata greata. fug repede sa nu fac icter.

3 iunie 2012 10:06

anonim sa va fie rusine. supravegheati comentariile. ce nu va convine anulati. ma grabesc sa nu mi-l mai anulati inca o data. imi e greata de voi. antenele. sunteti mercenari indoctrinati

3 iunie 2012 10:01

anonmi pt cel cu comentariul v-am schimbat... . ai vb ca sa nu taci. ati inceput restaurarea. il albiti pe hotul nr 1. nastase. esti beneficiar al fardelegilor usl. imi e greata de tine si usl. nu ai nici cele mai putine cunostinte de economie. dupa voi potopul

3 iunie 2012 9:58

BINE CA V-AM SCHIMBAT PE VOI CEI DIN PDL DACA NU TE F-TE NIMENI DECE DAI DIN KUR??? DUPA CE AU FALIMENTAT TARA, PORCU ASTA - DRAGA STOLO - UITA SAU SE FACE CA UITA, CUM CA BASE CU PARTIDUL SAU AU FALIMENTAT NU NUMAI SISTEMUL DE PENSII CI TOATA TARA. NU STIAM CA EUROPARLAMENTARII AU PRINTRE ALTE ATRIBUTII SI PE ACEEA DE A-SI DA CU PAREREA ASUPRA SISTEMULUI DE PENSII. ZICE EL " SISTEMUL TREBUIE SCHIMBAT"!!!???? PAI CEI CARE TREBUIE SCHIMBATI SUNTETI VOI TROGLODITILOR CARE VA DUCETI IN PARLAMENTUL EUROPEAN, II PUPATI IN KUR PE CEI DE LA UE SI BANCA MONDIALA SI PE DEASUPRA VA MAI PERMITETI SA DATI SI SFATURI. DECI - HAI SICTIRI DRAGA STOLO -. SI APROPOUS - DECE NU TE-AU MAI TINUT AIA LA BANCA MONDIALA???? DE BUN CE ESTI NU???

3 iunie 2012 8:27

elena dumitrescu Stolo.........daca esti dator la stat,te lasa fara bunuri,se pune sechestru pe tot ce ai,asa si statul sa dea pensii celor care au cotizat cat au muncit.pensia este un bun castigat ,care nici nu ar trebui impozitat,deci statul sa puna"sechestru"pe alte fonduri,a celor care au devalizat mai ales si sa plateasca,nu sa se vaite......................

2 iunie 2012 19:16

nelu Bine înțeles că ei controlează Parlamentul și nu permit unor lachei să le micșoreze averile .Bine înțeles că îi doare în 14 de cei ce muncesc pe brînci ,sau au muncit pe brînci să contribuie la bunăstarea lor .Totul e o batjocură la adresa celor ce muncesc .

2 iunie 2012 17:37

nelu Cei din top 300 au plantații de bani ?.Î n sere ?. Pe cîmp la cultura mare?.Muncesc ei la prășit culturi de bani ?.Poate în zootehnie la coada animalelor ?.Bine înțeles că nu .Bine înțeles că trebuie schimbate legile .

2 iunie 2012 17:33

nelu Păi bă fraților .Top 300 nu participă la efortul de a eși din criză deși ei sunt cei ce au contribuit la această situație .Economie supterană ,munca la negru ,evaziunea fiscală ,toate aceste elemente sunt în floare .Păi cum vreți să avem progres cînd nu se produce cît se fură .Averea celor din top 300 a căzut din cer ,nu e produsă tot de pensionari .

2 iunie 2012 17:28

batrinu Cu pensii speciale pentru care nu s-au varsat la buget nici 10%, cu pensionari pe caz de nici o boala, cu mana-n fondul de pensii pana la umar pentru campanii electorale, de unde dreak bani de pensii ???

2 iunie 2012 15:57

Bruno Indiferent care politician al oricarui partid ar spune orice despre sustenabilitatea pensiilor un lucru este sigur ... pensile nu mai sunt sustenabile. Si nu vor mai deveni niciodata sustenabile indiferent daca se va castiga mai mult sau se va dubla populatia RO la fiecare 10 ani. Batranii vor deveni din ce in ce mai batrani si chiar daca s-ar iesi la pensia la 70 de ani tot nu ar ajuta. Asa ca este mai mult decat simplu ... Stolojan nu a inventat roata din nou. Este o idee care s-a dovedit cea mai posibila dupa ce sistemul de pensii va intra in colaps. Nu se pune problema daca .. ci doar cand va intra in colaps. Statele europene ar trebui sa-si faca fiecare dintre ele o banca de pensii, asigurata cumva ( obligatiuni, valori etc ), de statul respectiv, in care fiecare salariat sau persoana cu venituri sa-si plateasca taxa de pensie lunara .. un minim stabilit anual de guvern. Astfel incat cu ce a platit lunar intreaga viata si cu dobanzile pe suma, va iesi la pensie cu o pensie de 80% pe cel putin 15 - 20 de ani. Daca va trai mai mult ( foarte putin probabil ) va fi finantat mai departe din pensiile celor care au murit intre timp.

2 iunie 2012 15:31

CONSTANTIN pt ardeal DACA CIUMATII PORTOCALII VOTAU PENTRU LEGEA IMPOZITARII AVERILOR MARI SE APROBA ACEASTA LEGE CHIAR DACA AU EXISTAT SI MEMBRI USL CARE NU AU FOST DEACORD....DAR E MAI BINE SA FII GIGI CONTRA CAND NU ESTI CU MANA PE CIOLAN.....PENTRU MINE NU E O PROBLEMA PENTRU CA EU NU AM DREPT DE VOT IN ROMANIA..DE ACEEA SPER CA CEI CARE VOR VOTA SE SE TRZEASCA.

2 iunie 2012 14:17

ardeal @CONSTANTIN..sa iti readuc aminte ca s-a incercat impozitarea marilor averi chiar acum cind aveti majoritate parlamentara??..ghici cine nu era de acord si au decis nu...

2 iunie 2012 13:49

CONSTANTIN ROMANII DESTEPTATIVA SI LA ALEGERI ARATATILE ACESTOR CIUMATI PORTOCALII SI UNGURILOR CA NU MAI AU CE CAUTA IN POLITICA ROMANIEI. DATORITA ACESTOR TRADATORI CARE AU FACUT AVERE PE SPATELE SARACILOR ROMANIA VA DEVENI DACA CHIAR NU A DEVENIT STAT BANANIER. SINGURA SOLUTIE ESTE IMPOZITAREA LA SANGE A AVERILOR URIASE A CELOR CE NU POT SA LE DOVEDEASCA PROVENIENTA SI A SALARIILOR MAI MARI DE 3000 DE LEI....DAR NU SE VREA .

2 iunie 2012 13:30

sabin Comentarii imbecile.In ritmul acesta o sa ramanem tot in coada lumii civilizate.

2 iunie 2012 12:39

dorian pop Din cauza prostiei alesilor care nu au fost pregatiti si nu au calculat impactul pe termen lungsi acuma se pling ca nu mai sunt bani?Impozitati veniturile asa cum e normal,cele mai mari de 1000 de lei cu 5% pt fiecare 1000 de lei in plus simplu,da atunci nu ar mai plati prostimea cu salarii de mizerie si nu le convine la ALESI impozitul diferentiat,ca ei fac legile pt prostime.

2 iunie 2012 12:37

pensie sub 1.000 de le Pensia medie in RO este 745 roni. Si asta luand in calcul si "benziile" nesimtite. Nu sunt bani la fond ? Pai cum sa fie cand in fond au fost bagate pensiile ocupationale, militari, militieni si securisti si de curand si popii.Iar astia au pensii babane, nu gluma. Un plutonier major muzicant din armata are pensie de 2800 roni iar un inginer care a lucrat in cerctare/proiectare sau in uzina CM. are 1600 roni. Iar daca mai aducem aminte de pensiile judecatorilor, grefieri etc..... ce sa mai zicem de ce nu sunt bani de "benzii"

2 iunie 2012 11:24

Pedelepra asta care n-a facut nimic, iese acum sa faca valuri ! Tipic leprelor bashinoase care vand orice si lasa pe altul sa crape numai sa le fie lor bine. HUO !!! Bineanteles ca trebuiesc schimbari de substanta dar nu tu lepra ai ceva de comentat. Pana acum ce ai facut ?

2 iunie 2012 10:25

www wwwDraga stolo acei pensionari actual care nu au lucrat niciodata intro fabrica etc,(ajutoare etc cum le mai spuneti)din care fonduri le dati bani????de la pensii nusi atunci de ce va vaitati ca nu sant bani de pensii??datile din alte fonduri si sa vedeti ca o sa aveti bani de pensii dupa aceasta,aaaaaaaaa bani de pensii iati papat atunci puneti de la voi HOTILOR ca santeti putrzi de bogati acum,pe timpul lui CEAUSESCU ati fi avut atata avereeee

2 iunie 2012 10:15

Teo mda/ Stolojan iese si el sa puna paie pe foc...doar, doar..i-o speria pe pensionari si sa-i intoarca spre PD-L. Regimul Pd-list a fost cel mai toxic regim ,fiind folosit de sforari din afara pentru distrugerea Romaniei.Stolo face parte din aceasta gasca de marionete. Bugetul de pensii poate fi usor..realizat daca exista vointza politica si imaginatie; din cotizatiile celor care lucreaza ,din cotizatiile celor care sunt pe afara(cine doreste sa-si asigure batranetzea),din impozite mici pe avere(1%) ,din cote mici de la..accize la..carburanti si energie..etc.Pensionarii actuali au contribuit la toata bogatia tzarii ,furata acum de alde Stolo si gasca lor! Deci solutii ..ar fi ca bugetul pensionarilor sa nu fie in dificultate!

2 iunie 2012 10:12

socialistu lefter Sunt doua lucruri: Stolo a fost doar o scurta perioada de timp PM, in timp de criza (chiar mai mare decit cea de acum) - un PM de avarie care numai de pensii nu se putea ocupa. Al doilea, csi cel mai important: NIMENI nu vrea sa inteleaga ca nu mai sunt bani! Romanul intelege ca "a dat bani" si acum vrea sa primeasca tot restul vietii... cit mai mult. Este o completa neintelegere a sistemului. Pensia NU este o banca in care iti pui banii si, la pensie, ii primesti inapoi. Daca era asa, inca era bine: ai dat yun milion, primesti un milion (plus dobinda). Dar nu: ai dat un milion si primesti, daca iti da Dzeu viata, 10 milioane! Fara sa te mai intrebi "de unde bani?" Nu tinem cont de doua lucruri: inainte de 45, cind majoritatea era tarani, nu se dadeau pensii; dupa 45, era comunism si toata lumea TREBUIA s amunceasca, oprindu-i-se bani de pensie. Deci, aveau de unde sa dea. Acum? Cum zice si Stolo (si stim cu toti), muncesc 4 milioane si primesc pensii 10! E normal sa se termine banii. Terminarea banilor va veni cu atit mai cu5rind cu cit tinerii vor refuza sa mai plateasca pensia! Cum poti cere bani unui om care munceste, spunindu-i ca nu va vedea pensie la rindul lui? Ori isi va face un plan privat de asigurari, ori va investi in proprietati, ori va pleca din tara, ori va refuza sa mai munceasca altfel decit la negru - unde nu plateste asigurare de pensii. Si toti comunistii care acum asteapta trai nineaca "pentur ca au muncit la vremea lor" vor ajunge zilele in care vor muri practiic de foame! Ei, poate va "da" USL-ul :-) Daca nu aveti bani de piine si tocana, va va da cozonac cu miere si laptic...

2 iunie 2012 9:32

Sucaritul Sistemul de pensii nu este sustenabil pentru ca voi toti, indiferent de partid, ati furat banii de la pensii. Ce salarii au cei de la casa de pensii ? Dar cei de la Ministerul Muncii ? Banii aceia erau la fondul de stat si nu au fost investiti corect. Apoi tineretul este alungat sa lucreze "afara". Se laudau Nastase , Basescu, Boc ca romanii lucreaza in UE. Si ? Nici ei si nici noi nu o sa avem pensii. Forumistii au dreptate "sunteti niste javre ordinare ".

2 iunie 2012 8:51

ATILA Bai STOLOJANE Romania e daramata toata numai Sistemul de Pensii.Tu ISARESCAU, VACAROIU, NASTASE, CIORBEA, RADU VASILE, BOC, TARICEANU, ILESCU, CONSTANTINESCU si BASESCU trebuiti tratati ca pe sotii CEUSESCU, macar sa mentinem traditia romaneasca a ticalosiei........

2 iunie 2012 7:42

noi javra nenorocita de pdlist1

2 iunie 2012 7:39

g In toata lumea e asa.Europa e supra "etajata" pe un sistem bolnav creeat artificial intens institutionalizat si supra taxat .Batranii 60-70 ani au 2-3 locuri de munca create in diverse structuri neutile in mod artificial,tinerii nu au unde muncii,nu le ajung salariile nici pt intretinere , neimpozitarea veniturilor din agricultura,transporturi ,mafia institutionalizata in vami si justitia disfunctionala pe salarii uriase .Toate au explodat.Masa critica a muncii la negru a atras si disfunctionalitatea burselor si a bancilor bijnitare .Ce e de facut?Lasati bancile sa falimenteze,goliti formele fara fond si renuntati la minciuna si furt!Statul este disfunctional si interventia de stat in economie este de tip mafiot,asa cum este format grupul Voicu pedepsit recent tot din banii publici!

2 iunie 2012 7:19

...mata-n c-ur de jigodie... dupa ce ti-ai facul plinul, tu si familia ta, punand botul la multe mismasuri, si ti-ai asigurat viitorul "maret", cu case, vile, firme si bani etc, acum dai sfaturi. Mars potaie securista

2 iunie 2012 7:05

Grapina Bai "inteligentul" lui peste, atunci nu mai opri bani din salarii pentru pensii. jadan IMPUTIT !!!! Dute-n p.i.z.d.a. MATI si dispari din Romania cu tot cu basescu

2 iunie 2012 6:40

argesanu aceasta mumie a distrus economia nationala dar inca mai sant prosti care cred ca aceasta epava este un mare specialist,el ar trebui arestat in cel mai scurt timp cu isarescu de mana petre roman care au decapitat economic romania,toate javrele fac bani multi in romania chiar si nadia comaneci ma uit de ce nu sta ea in usa unde ii era asa de bine vine la romanika si face bani la greu reclame tv,haideti sa ne trezim si sa punem oameni adevarati la conducere,sa judecam oamenii dupa fapte nu dupa papagal

2 iunie 2012 6:25

Nicolae Mariti pensiile nesimtite acordate preferential unor categorii sociale gen JUSTITIE. Dati pensii mari si unor judecatori corupti gen Judecatorul Florin Costiniu de ICCJ

2 iunie 2012 3:40

gogu draga Stolo daca nu s-ar fi privatizat haotic de dragul privatizarii alta ar fi fost situatia ,si cei care au fost obligati sa plece in vest datorita saraciei si lipsei de perspectiva ar fi ,cotizat aici la sistemuk de pensii si l-ar fi sutinut.La lucrul asta de ce nu s-au gandit politicienii si partidele unde le-a fost capul.Nu mai sunt bani sa se mareasca varsta de pensionare la 90 ani poate nu mai prindeti nici voi.

2 iunie 2012 2:43

val Draga Stolo, parca ai fost prim ministru cam de mult, cind ai fi putut sa faci asta. Acuma este usor sa critici din afara. Nici unul nu ciripiti de pensiile nesimtite care nu se atribuie ca la toti prostii pe baza contributivitatii. Nu spuneti nimic de bugetarii care au salarii de mii de euro, care se pare ca nu au nici macar competenta din moment ce merge asa prost tara. Nu am auzit sa comentati ca nu ati facut nimic, ca oamenii sai ramina in tara si sa sustina fondul de pensii cu contributiile lor. Ba mai mult l-am auzit pe "pretenul" tau Javra Ordinara cind ii invita pe romani sa plece unde vor. Acestea sint doar citeva prostii facute de guvernantii nostrii fara a se gindii la consecintele viitoare. Fiecare a facut cite ceva doar pt moment, fara a se gindii la viitor, ca atuncia vor fi altii care trebuie sa rezolve lucrurile de la acea data. Ei uita ca atit de mult le-a placut puterea incit sinteti cam aceiasi la guvernare si dati vina de la unul la altul ca si cum lumea ar uita in totalitate cine a fost la guvernare si ce a declarat. Ba mai mult aveti neobrazarea sa dati vina pe noi, care nu am putut influenta modul de guvernare (doar prin alegeri)

2 iunie 2012 0:04

vv Daca Stolo era atit de destept, corect si muncitor [ziarele scriau ca muncea pe rupte ca Lenin] dece nu a facut aceste propuneri cind a fost prim-ministru sau cind Ba$$escu a ordonat modificarea legii pensiilor si apoi cind a anuntat la 5 televiziuni taierea cu 15% a pensiilor [care apoi, pentru fraieri, s-au taiat cu 21,5%]. Fiind atit de destept trebuie sa stie ca si in Germania pensiile sunt impozitate dar, de la 17000 de Euro in sus ????

1 iunie 2012 23:08

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.