Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pacienţii români cu imunodeficienţe primare sunt afectaţi constant de criza imunoglobulinei. Acest tratament vital, pentru anumite forme de boală, este produs din plasma sanguină umană, pe care statul român o aruncă. Ba mai mult, plăteşte şi până la un milion de euro, în fiecare an, pentru distrugerea acesteia. În acest context, organizaţiile de pacienţi cer autorităţilor înfiinţarea de urgenţă a centrelor de colectare a plasmei şi utilizarea acestui produs sanguin pentru obţinerea imunoglobulinelor.

Imunoglobulina este tratamentul care îi ţine în viață pe pacienții cu imunodeficienţe primare. Bolnavii din România care au nevoie de acest medicament au fost grav afectaţi, în perioada 2017-2018, de criza imunoglobulinei, care a debutat în vara anului 2017 şi s-a întins până în primăvara anului trecut. Această criză s-a rezolvat, temporar, în urma activării, de către Ministerul Sănătății, a Mecanismului European de protecție civilă, în primăvara anului trecut. Pe termen lung însă, specialiştii spun că soluția ar fi înfiinţarea unor centre de colectare a plasmei sanguine umane, care nu există în acest moment în țara noastră.

Integral pe Jurnalul Național