Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu anunță pensii fabuloase pentru medici și profesori! Sunt cifre fără precedent promise de fostul ministru al Muncii după adoptarea legii pensiilor în Camera Deputaților. Lia Olguța Vasilescu a declarat că este cea mai importantă lege din acest mandat!

Deputatul PSD, Lia Olguța Vasilescu, a vorbit în plenul Camerei Deputaților despre proiectul legii pensiilor și a susținut că prin acest proiect de lege se dorește ca nivelul pensiilor speciale să fie atins și de pensiile publice, anunță CAPITAL. Olguța Vasilescu a dat ca exemplu rezultatul unor simulări care arată că un doctor ar putea avea o pensie de 5000 de lei pe lună, iar un profesor universitar 8000 de lei pe lună pensie, raportat la salariile pe care le aveau în 2017.

În acest timp, medicina de familie, pe care orice sistem public de sănătate eficient o pune la baza construcției sale și o tratează cu respect continuă să fie batjocorită în România, iar efectele sunt unele pe termen lung. Cei peste 11.000 de medici de familie români se confruntă cu o adevărată bătaie de joc la adresa lor: în timp ce media europeană a alocărilor bugetare către medicina de familie este de 10 – 13%, în România, aceasta nu depășește 6%, afirmă CURENTUL.

În ciuda numeroaselor promisiuni, veniturile medicilor de familie sunt plafonate și, de mai bine de un an, există o discrepanță uriașă între salariul unui medic care lucrează la stat și cel al unui medic de familie. Salariul unui medic dintr-un spital public este astăzi egal cu veniturile unui medic de familie, din care acesta trebuie să suporte cheltuielile de întreținere a cabinetului, plata materialelor de curățenie și a altor consumabile, utilitățile, salariul asistentei, taxele și impozitele.

Noua Lege a pensiilor a suferit o serie de modificări de ultim moment, chiar înainte de a fi adoptată de Camera Deputaţilor, care este for decizional. Această nouă formă va ajunge pe masa preşedintelui Iohannis spre promulgare. Principalele modificări se referă la eliminarea sintagmei „datorat şi plătit”, condiţia privind un anumit stagiu de cotizare pentru obţinerea pensiei de invaliditate, stabilirea cuantumului pensiei minime în funcţie de salariul minim pe economie şi posibilitatea de a opta, în urma recalculării între pensia minimă şi indemnizaţia socială, anunță ADEVĂRUL.

Noua formă a legii pensiilor păstrează regulile privind valoarea de referinţă a punctului de pensie, dar şi majorarea acesteia, etapizat, începând cu 1 septembrie 2019. Potrivit art.91 începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi (majoritatea se vor aplica din septembrie 2021, exceptând creşterea punctului de pensie din 2019 şi 2020), pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie pensia minimă, în funcţie de stagiul de cotizare realizat.

Pensia minimă se stabileşte în procente, minim şi maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăşi procentul maxim de 75%. ROMÂNIA LIBERĂ precizează că pensia minimă se acordă pensionarilor în situaţia în care cuantumul pensiei, cuvenit sau aflat în plată, are o valoare mai mică decât cuantumul pensiei minime calculat mai sus.

Pentru această lege, în Camera Deputaților au fost 197 voturi pentru, niciun vot împotrivă şi 70 de abţineri. Urmează să fie trimisă acum la preşedintele Klaus Iohannis, care va decide dacă o promulgă sau nu, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Parlamentarii din Opoziţie nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul USR Cristian Seidler acuză deputaţii coaliţiei de guvernare că "stoarcerea de voturi de la pensionari".

„Această lege este o farsă. Pentru că vine în an electoral, este o folosire a fondului de pensii în scopuri politice. Nu se află în programul de guvernare. Bani oricum nu există, chiar în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-aţi prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiţi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poţi pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. Nu va mai sătura Dumnezeu de pensii speciale", spune Seidler.

EVENIMENTUL ZILEI susține că impactul bugetar al majorării pensiilor este în anul 2019 de 8,4 miliarde de lei. Proiectul de lege adoptat prevede o creștere etapizată a punctului de pensie până în anul 2021 și efortul bugetar crește an de an: în 2020 se vor aloca 24,8 miliarde de lei, în 2021, 51 de miliarde de lei și în 2022 se ajunge la 80 miliarde de lei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că bugetul va putea susține creșterea pensiilor, subliniind că există „spațiu bugetar” pentru a acoperi toate plățile. Pe de altă parte, observă COTIDIANUL, Budăi a mai spus că se poate discuta despre bugete anuale, nu multianuale.