Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După o suspendare a dreptului de vot timp de cinci ani, marți, Rusia a fost reprimită cu drepturi depline în Consiliul Europei (CoE), în urma unui vot de 118 pentru și 62 contra. Delegația ucraineană la Consiliul Europei a fost cuprinsă de furie, considerând că CoE întinde covorul roșu în fața Rusiei, recunoscând tacit anexarea Crimeii, că ”vinde” interesele unei țări ”vulnerabile” pentru a satisface interesele unei țări ”puternice”.

Delegații la CoE au adoptat un text care arată că nu este posibilă suspendarea dreptului la cuvânt și la vot în comisii de care beneficiază statele membre. Ce a urmat a fost simplu: Rusia nu a avut decât să-și înregistreze delegația pentru următoarele reuniuni și ședințe, la care va putea, din nou, să beneficieze de dreptul de vot.

Dreptul de vot al Rusiei a fost suspendat în urmă cu cinci ani, după anexarea Crimeii, în martie 2014. Începând din 2017, Rusia și-a suspendat plata cotizației la CoE. S-au adunat în acest fel restanțe de 87,2 milioane de euro, bani frumoși pentru o organizație care se plânge de multă vreme de subfinanțare. Presa europeană scrie că această sumă nu este străină de decizia CoE de a reda Rusiei dreptul de vot. De altfel, secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, a fost deseori criticat că a cedat șantajului financiar al Rusiei.

Integral pe CotidianulComentarii

Oltean delegatia Ucrainei ar trebui sa vada barna din ochii lor - ultranationaismul (inclusiv, antiromanismul) - care s-a extins pe toate nivelele in tara vecina, nu aduce nimic bun. Mai ales Legea invatamantului din Ucraina loveste dur in interesele romanilor din Bucovina de nord (zona Cernauti). Daca se comporta europeneste, au sanse de sprijin. Sa nu se creada ca minoritatile de acolo, in special, cea rusa, dar si romanii, ungurii etc. sunt suparti pe degeaba pe politica oficiala ultranationalista.

27 iunie 2019 8:03

xyz Bravo, felicitari pt. Consiliul Europei, care a realizat ca, excluderea Rusiei - patria lui Tolstoi, Cehov, Ceaikovski, Solohov si alti titani ai culturii universale, a fost absurda.

26 iunie 2019 21:07

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.