Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În PSD, sâmbătă, are loc un moment cheie care va decide soarta PSD pe scena politică. Viorica Dăncilă joacă tare și a trecut la amenințări pe față. Totul sau nimic pentru Viorica Dăncilă. Cam așa s-ar putea traduce jocul practicat de premier înaintea Congresului de sâmbătă al PSD. Chiar dacă la nivel oficial, primul-ministru spune că nu va lua măsuri radicale și că nu va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care nu va fi aleasă în funcţie de preşedinte al PSD la Congresul din 29 iunie, în spatele ușilor închise lucrurile stau chiar pe dos, susține CAPITAL.

Potrivit unor surse politice citate de ADEVĂRUL, Dăncilă ar fi avut o întâlnire cu liderii PSD la Vila Lac, unde le-a transmis amenințarea că va demisiona din fruntea Guvernului în cazul în care nu va câştiga şefia partidului la Congresul de sâmbătă. „Dăncilă a spus foarte clar că va candida cu mandatul pe masă. Câştigă, mergem mai departe. Pierde, demisionează, pentru că nu putem avea din nou un şef la Guvern, iar alt şef la partid, aluzie la Liviu Dragnea. Acesta este mesajul pentru toţi delegaţii care vor vota la Congres. Discursul său e foarte hotărât în ultima perioadă“, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Amenințarea lui Dăncilă echivalează practic cu o victorie în PSD, dacă se ține cont că o demisie a premierului înseamnă pierderea puterii pentru PSD, un scenariu sumbru în partid. Practic, guvernarea o transformă pe Dăncilă în favorită la congres.

Și ANTENA3 constată că este scandal și în PSD cu doar câteva zile înaintea Congresului. Potrivit unor surse, Viorica Dăncilă ar vrea modificarea statutului, astfel încât secretarul general să nu mai fie ales de Congres, ci de către CEx. Miza ar fi de fapt înlăturarea lui Codrin Ștefănescu. Fostul secretar general al PSD și-a anunțat din nou intenția de a candida pentru acest post.

Principalii candidaţi la şefia PSD sunt: premierul Viorica Dăncilă, deputatul Liviu Pleşoianu, senatorul Şerban Nicolae şi ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu. Dăncilă are de partea sa guvernarea, în timp ce rivalii săi, cu excepţia lui Pleşoianu, au vechime în partid şi o relaţie foarte bună cu liderii din teritoriu. Pentru funcţia de preşedinte executiv, lupta se va da între vicepremierul Daniel Suciu şi ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, anunță COTIDIANUL. Ambii se laudă că sunt susţinuţi de Viorica Dăncilă.

Şi pentru funcţia de secretar general e înghesuială, Mihai Fifor plecând ca favorit. „În aceste momente deloc uşoare pentru partid, vreau să mă implic mai mult, să muncesc mai mult şi să fiu alături de colegii mei. Cred că pot face cel mai bine toate aceste lucruri din funcţia de secretar general, parte dintr-o echipa pe care votul colegilor o va decide“, a scris Fifor pe pagina sa de Facebook.

Un sondaj realizat de Institutul Avangarde, citat de ROMÂNIA LIBERĂ a relevat faptul că electoratul ar prefera ca șefia PSD să fie preluată oficial de către premierul Viorica Dăncilă. „În opinia dvs., cine ar trebui să conducă PSD?” Oamenii din tot eșantionul au dat 38% răspunsuri valide, 62% non-răspunsuri. Dintre voturile luate în considerare, 25% au spus că Viorica Dăncilă ar trebui să fie viitorul președinte PSD, 15% l-au ales pe Victor Ponta, 14% pe Gabriela Firea, iar pe Mihar Fifor 3%. De asemenea, Eugen Teodorovici a fost ales de 2%, Lia Olguța Vasilescu de 1%, iar Sorin Grindeanu 1%. Alți 39% au spus că „trebuie aducă o personalitate publică”.

Dintre cei care au declarat că votează PSD, la aceeași întrebare, 58% o văd pe Viorica Dăncilă cea mai potrivită pentru a conduce partidul, 14% au ales-o pe Gabriela Firea, 9% pe Victor Ponta, 6% au spus că „trebuie aducă o personalitate publică”, afirmă JURNALUL NAȚIONAL.

PSD a pierdut rușinos alegerile europarlamentare, iar ultimele sondaje arată că social deocrații au scăzut sub 20% în sondaje. Și totuși, bătălia pentru conducerea partidului este cruntă. Paradoxal, asta e un semn bun pentru PSD, susține EVENIMENTUL ZILEI. Inseamnă ca mai are o șansa, dacă Stefanescu simte ca nu și-a dus pana la capăt misiunea de a distruge partidul și vrea sa revină s-o facă! Sau poate o vrea sa revină ca sa organizeze “numărătoarea paralela”, care tinea exclusiv de el și nu a făcut-o, mai știi?

Dacă asemenea oameni, dați afara pentru “perfomanta” de a fi orchestrat cea mai usturătoare înfrângere electorala din istoria PSD, sunt realeși, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, înseamnă ca partidul nu a învățat nimic și își merita soarta!

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că va deveni Viorica Dăncilă președinte al PSD?